10 elektrische bussen op Zuidhorn-Groningen

maandag 4 december 2017
timer 2 min
OV-bureau Groningen Drenthe en vervoerder Qbuzz geven verdere invulling aan emissievrij ov. Per 10 december rijden tien nieuwe elektrische bussen op de route van Q-link groen, tussen Zuidhorn en Groningen Europapark.

Deze ontwikkeling richting emissievrij openbaar vervoer sluit nauw aan bij de ambities voor verduurzaming van beide provincies en de gemeente Groningen. Op dit moment rijden bijna een half jaar twee elektrische bussen op de Airportlink, de verbinding tussen Groningen Airport Eelde en de stad Groningen.

Tussentijds bijladen aan de halte

De nieuwe elektrische bussen kunnen onderweg bij station Zuidhorn en P+R Reitdiep worden bijgeladen met een zogenaamde pantograaf, de oplader bij de haltes. ’s Nachts laden de bussen volledig op bij de busstalling van Qbuzz aan de Peizerweg in Groningen. Met een volle accu zijn de bussen in staat om een afstand van tachtig tot honderd kilometer af te leggen. De afgelopen weken zijn de opladers en bussen getest. Chauffeurs zijn getraind om met de nieuwe techniek te rijden.

Een toekomst met schoon openbaar vervoer

In 2030 zal al het openbaar vervoer in Nederland emissievrij rijden, zo hebben alle provincies met elkaar afgesproken. Vervoerders zijn daarom samen met opdrachtgevers bezig om geleidelijk aan nieuwe, schone bussen in te zetten. De elektriciteit voor de bussen wordt opgewekt uit Nederlandse windenergie.