Aantrekkelijk stationsgebied voor Alkmaar

maandag 25 februari 2013
timer 3 min
Een traverse, vernieuwde en vergrote stationspleinen aan de centrum- en noordzijde en forse uitbreiding van de fietsenstallingen. Het zijn enkele maatregelen die binnenkort op de rol staan voor het Alkmaars stationsgebied.

Aantrekkelijk stationsgebied voor Alkmaar

Projectovereenkomst


Hiertoe tekenden gemeente Alkmaar, ProRail en NS de projectovereenkomst. Dit najaar starten de werkzaamheden. In 2015 worden deze afgerond. Daarmee wordt het stationsgebied van Alkmaar aantrekkelijker. ‘Het station wordt een mooie entree van Alkmaar, met onder meer een groter voorplein waar reizigers en anderen elkaar kunnen ontmoeten. Bovendien vergroten we de sociale veiligheid,’ vindt wethouder Vervoer Jan Nagengast (CDA). Cees de Vries, regiodirecteur Randstad Noord van ProRail, benadrukt de verbeterde toegankelijkheid. ‘Voor voetgangers, fietsers én mindervaliden wordt station Alkmaar veel comfortabeler. Niet alleen via de overdekte traverse, maar ook door de roltrappen, liften en niet te vergetende grote fietsenstalling.’ Deze wordt compleet vernieuwd en uitgebreid en biedt straks ruimte aan vierduizend fietsen. Aan de noordzijde komt ook een fietsenstalling, met een capaciteit van 1.250 plaatsen.

Winkels


NS ziet de samenwerking met gemeente Alkmaar en ProRail als een kans om in de nieuwbouw ook commerciële voorzieningen te bouwen. ‘NS biedt de reizigers graag de mogelijkheid om hun tijd op het station nuttig en aangenaam te besteden door een extra winkel van 145 m2 op het station toe te voegen,’ stelt Paul Rutte, directeur Ontwikkeling van NS. In totaal komt daarmee het aantal winkels op station Alkmaar op elf.

Busstation heringericht


Gemeente Alkmaar is verantwoordelijk voor de herinrichting van de openbare ruimte en voor de aanpassingen daarvan. Het gaat om een forse ingreep, die leidt tot een groter, groener en overzichtelijker stationsplein aan de centrumzijde. Om dat te bereiken worden onder meer de taxistandplaatsen van de westzijde verplaatst naar de oostkant. Ook wordt het busstation heringericht. Ook aan de noordzijde van het station gaat de boel op schop. Zo wordt het stationsplein aan de noordzijde vernieuwd, komt er een fietspad en wordt de Verlegde Kruseman van Eltenweg aangelegd. De bestaande Kruseman van Eltenweg wordt heringericht.

Overzichtelijker


Volgens NS is deze ontwikkeling een belangrijke verbetering voor de reizigers. De toegang van het station en de perrons worden verbeterd en het station krijgt aan beide zijden een mooie toegang en overzichtelijk plein. Na jaren van planvorming wordt er overgegaan tot daadwerkelijke realisatie.

Vervolg


Nu de overeenkomst getekend is worden het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan ter vaststelling aan de gemeenteraad van Alkmaar op 7 maart dit jaar voorgelegd. Ook gaat er een kredietaanvraag naar de gemeenteraad.