Amsterdamse slaaptrein rijdt niet meer

vrijdag 9 december 2016
timer 2 min
De City Night Line, die jarenlang vanuit Amsterdam naar Duitsland en Oostenrijk reed, vertrok 9 december rond 20.30 voor het laatst. Deutsche Bahn is met de nachtdienst gestopt en het Oostenrijkse spoorwegbedrijf ÖBB neemt de dienst over, maar vertrekt niet meer vanuit Nederland.

Zo komt er een einde aan 115 jaar nachttreinen in Nederland, schreef treinreiziger.nl. Volgens Hildebrand van Kuyeren van treinreiziger.nl is het verdwijnen van de nachtlijn een verlies voor een kleine groep mensen. “Maar om eerlijk te zijn moest je je best doen om deze dienst te vinden, er werd ook nauwelijks op gemarketeerd door Deutsche Bahn. Duizenden reizigers wisten er nauwelijks van af”, licht Van Kuyeren toe.

Dagtreinen

Nu de nachttrein tussen Nederland en Duitsland verdwijnt, moet de treinreiziger het doen met de dagdiensten Amsterdam – Frankfurt en Amsterdam – Berlijn. Want deze diensten blijft Deutsche Bahn wel gewoon aanbieden, samen met NS International. 

Europese tendens 

Er is sprake van een Europese tendens, want nachttreinen in het hele continent sterven uit. Dat komt door de toenemende concurrentie door hogesnelheidslijnen, vliegverkeer en internationale buslijnen. Het verlies draaiende Deutsche Bahn heeft daarom besloten in heel Duitsland te stoppen met nachttreinen, aldus Van Kuyeren.