Asset monitoring 2019: health check van duizenden systemen op afstand

maandag 18 november 2019
timer 3 min
'Hoe gezond ben je, systeem?' Die vraag wordt continu gesteld aan duizenden technische systemen in bruggen, sluizen en wegkantsystemen. De terugkoppelingen van deze systemen over hun technische staat en functionaliteit worden op afstand geregistreerd, gemonitord en geanalyseerd. Een blik in de nabije toekomst? “Dan gaan de systemen hun functionaliteit in de toekomst voorspellen.”
Aan het woord, Michiel Berkheij, Manager Life Cycle Engineering bij Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis. “Wij vormen een hechte samenwerking met de ontwerpers van systemen. Zij creëren de functionaliteit. Wij bouwen systemen om de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en het onderhoud op afstand te monitoren; vanaf de eerste, tot de laatste dag. Om deze vorm van asset monitoring effectief en efficiënt te doen, geven we al in het ontwerp adviezen voor het plaatsen van de juiste sensoren op de juiste plekken in de systemen, zodat de monitoring ook werkelijk tot aan het eind van een levenscyclus gegarandeerd is.”

Updaten

“Daarbij”, benadrukt Berkheij, “denken we niet vanuit middelen, maar vanuit de beste oplossing die de systemen kunnen bieden. Is er gedurende de levenscyclus nieuwe software beschikbaar die de dienst van het systeem verbetert? Dan kunnen we dat gericht en strategisch ter plekke installeren, dan wel op afstand updaten. Zo zitten we steeds minder langs de weg en kijken we steeds meer naar het concept en de uitgangspunten, dan naar het oorspronkelijke ontwerp.”
De systemen geven niet alleen aan hoe het nu gaat, maar ook hoe ze het hebben gedaan. Dus wat was de kwaliteit tot aan een incident en hoe is de kwaliteit daarna weer verbeterd. “Uit deze rapportages, leren we weer lessen voor nog beter gebruik. In feite meten de systemen zichzelf, en wij kijken mee.” En deze ontwikkeling staat niet stil, zegt Berkheij, we staan aan de vooravond van predictief onderhoud en van scenarioanalyses die incidenten gaan voorspellen.” 

Demo

Intussen zijn alle snelwegsystemen, waaronder Dynamische Route Informatie Panelen (DRIPS) en matrixkruizen, op afstand ‘zichtbaar’ en werken we nu ook aan die van bruggen en sluizen. Dat geldt ook voor alle iVRI’s die worden geplaatst. Hoe deze vorm van asset monitoring, deze health check van technische systemen, werkt laten Berkheij en de Product manager Aad Onderwaterzien op de Vakbeurs Mobiliteit in Houten. Op woensdag 27 november en op donderdag 28 november wordt om 14.00 uur in de stand van Vialis, 2.2.30, een demo gegeven van de wegkantsystemen langs de auto(snel)wegen en kan iedereen meekijken hoe het staat met duizenden systemen die Nederland mobiel houden. Berkheij: “Want dat is waar we voor staan: garanderen van mobiliteit en veiligheid.”
 

Lees verder

Plasticvanger in Schiedamse Wilhelminahaven moet voor schone oever zorgen

28 jul om 10:46 uur
De natuurvriendelijke oever in het getijdenpark bij de Wilhelminahaven in Schiedam is in mei 2020 opgeleverd. Nu…
Lees verder »

21 nieuwe laadpalen voor Center Parcs

27 jul om 11:47 uur
Orange Charging gaat 21 laadpalen plaatsen op locaties van Center Parcs en Sun Parcs. Het gaat om locaties in…
Lees verder »

51e Gebruikersdag: Coronamaatregelen veroorzaken nieuwe verkeersregeldilemma’s

29 jun om 16:32 uur
“We moeten meer weten over fiets- en voetgangers en ov-bezettingsgraden”
Lees verder »

Veilig voor fietsers en voetgangers

29 jun om 16:07 uur
Traffic-Care is vooral bekend van de Zebra-Safe fiets-/voetgangers-oversteekplaatsen. Er worden verschillende…
Lees verder »

De straat op maat

29 jun om 15:46 uur
Als ontwerpers van de openbare ruimte werken we aan aantrekkelijke, groene en bereikbare steden en dorpen. We zijn…
Lees verder »

Van Brienenoordbrug krijgt opknapbeurt

23 jun om 10:16 uur
Vanaf 2025 krijgt de inmiddels verouderde Van Brienenoordbrug een flinke opknapbeurt. De boogbrug richting…
Lees verder »

Sweco levert GeoWeb-software aan Rijkswaterstaat

22 jun om 10:59 uur
Ingenieursadviesbureau Sweco gaat de komende 5,5 jaar GeoWeb-software leveren aan Rijkswaterstaat. Met GeoWeb…
Lees verder »

Het nieuwe normaal in binnenstad en dorpskern: hoe dan?

28 mei om 12:06 uur
Nu Nederland voorzichtig de eerste stappen uit de intelligente lockdown zet, neemt het aantal bewegingen ook weer…
Lees verder »