Besluit opheffing plusregio’s definitief

maandag 22 december 2014
timer 2 min
De Eerste Kamer heeft na een plenair debat met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) op dinsdag 16 december 2014 Wet afschaffing WGR-plusregio's aangenomen. De fracties van de VVD, de PvdA en het CDA stemden voor, de fracties van PVV, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, 50PLUS en de PvdD stemden tegen. De afschaffing maakt een einde aan de verplichte samenwerking in zeven plusregio's. Begin jaren negentig werden gemeenten in de zeven grootste stedelijke gebieden door het kabinet verplicht om samen te werken om grootstedelijke problemen op te lossen.

Volgend vanuit de wet en in samenspraak met de rechtsopvolger betekent dit dat de medewerkers, taken, middelen en bevoegdheden betreffende de verkeer & vervoertaken in 2015 overgaan naar provincie Utrecht. De beide organisaties zetten zich ervoor in dat overdracht per januari mogelijk is. In de vergadering van Provinciale Staten van 8 december was oog voor deze inspanningen en is BRU, onder voorbehoud van definitieve besluitvorming, welkom geheten. Uitgangspunten van alle voorbereidende werkzaamheden zijn dat de reizigers geen hinder ondervinden van de transitie, het werk wordt gecontinueerd en er zorg wordt gedragen voor een zorgvuldige integratie van medewerkers in de provinciale organisatie.


BRU in 2015

Bestuur Regio Utrecht komt vanaf het overdrachtsmoment in een transformatiefase. De verkeer- en vervoerstaken vallen dan weg. Het DB en AB blijven in 2015 aan. In geval van transitie zal het bestuur van BRU de lopende reguliere zaken, zoals het vaststellen van het Jaarverslag 2014, blijven doen.


Toekomst van regionale samenwerking

Bestuur Regio Utrecht kan voortbestaan als gemeenschappelijke regeling. Het is aan de regio om te bepalen op welke gebieden ze blijven samenwerken en of dat onder de vlag van BRU is of dat ze voor een andere wijze van samenwerking kiezen. 

 

Regiotaxi Utrecht

Regiotaxi wordt betaald uit BDU- en WMO-gelden; de gemeenten zijn nu opdrachtgever voor het WMO-deel. De negen gemeentelijke portefeuillehouders hebben het vertrouwen uitgesproken in de provincie om de beheer- en coördinatietaak over te nemen. Het is aan de colleges van de betreffende gemeenten om hier een definitief besluit over te nemen.