BusTech 2012 op 14 en 15 november

maandag 9 juli 2012
timer 4 min
Op 14 en 15 november 2012 vindt in het complex van Expo Haarlemmermeer, te Vijfhuizen voor de eerste keer BusTech plaats. Een uniek evenement in Nederland dat zich richt op duurzame oplossingen voor bussen (OV-bussen, touringcars en taxibussen).
BusTech 2012 op 14 en 15 november

Totaalbeurs


Het is de eerste totaalbeurs en conferentie specifiek voor de bussector waar innovaties en duurzame mobiliteit samenkomen. BusTech wordt georganiseerd door Europoint B.V. uit Zeist. Het conferentieprogramma wordt samengesteld door een adviescommissie bestaande uit onder andere TNO, KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer), KpVV (Kennisplatform Verkeer en Vervoer), IvDM (Instituut voor Duurzame Mobiliteit), ING Lease en Stichting Zero Emissie Busvervoer (SZEB).

Omschakeling


Nederland maakt de komende jaren een omschakeling naar duurzame mobiliteit. Met name in de openbaar vervoersector krijgen duurzame oplossingen veel aandacht van politiek en media. “De maatschappij eist in toenemende mate betrouwbaar, betaalbaar, (energie-) efficiënt, stil en emissievrij openbaar vervoer,” aldus Dirk Jan van Swaay, SZEB. En niet geheel overbodig. “In 2015 wordt 74% van in Nederlandse steden uitgestoten NOx veroorzaakt door 14% van de gereden kilometers, waarvan het merendeel afkomstig is van goederenvervoer en bussen.” Vervolgt Gertjan Koornneef, TNO. “Schone bussen leveren dan ook een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in steden.”

Milieuprestaties


Deze ontwikkelingen maken dat de eisen aan de milieuprestaties van bussen steeds strenger worden en innovaties om bussen te verduurzamen een steeds belangrijkere rol spelen. Zowel in het conferentieprogramma als op de beursvloer wordt er dan ook uitgebreid aandacht besteed aan nieuwe technieken richting zero emissie en de kansen voor het bedrijfsleven. BusTech 2012 brengt innovaties en duurzame mobiliteit samen en is daarmee een belangrijke ontmoetingsplek voor de bussector. “Het is belangrijk dat OV autoriteiten een overzicht hebben van waar we staan en waar we naar toe gaan.” beaamt Gerard van Kesteren, KpVV.

Totaaloverzicht


De beursvloer van BusTech 2012 biedt een totaaloverzicht van duurzame oplossingen voor de bussector. Variërend van producenten van bussen met verschillende aandrijftechnologieën (o.a. elektrisch, hybride, waterstof, gas, Euro 6) tot leveranciers van banden, airconditioning, fleet management systemen en navigatieapparatuur. “Innovatie is de kracht achter verduurzaming van mobiliteit,” zegt Robert Goevaers, onafhankelijk consultant duurzame mobiliteit. “We zijn al veel verder dan menigeen denkt. Met de techniek van vandaag de dag is het mogelijk om veel zero emissie busvoer te realiseren. BusTech laat zien wat er allemaal mogelijk is.”

Conferenties


Naast de beurs vinden er op beide beursdagen tevens hoogwaardige conferenties plaats rond de thema's duurzaam aanbesteden en duurzame voertuigtechnieken. “De aandacht van de gezamenlijke overheden voor duurzaam aanbesteden gaat de komende tijd een enorme vlucht nemen” zegt Goevaers. “Een belangrijk thema waar bedrijven in toenemende mate mee te maken krijgen.” Onder andere Dirk Jan van Swaay, SZEB en Richard Smokers, TNO zullen vanuit dit perspectief hun visie geven op de problematiek van aanbestedingen, total cost of ownership en de leefbaarheid van steden. Marijke van Haaren, oud-gedeputeerde Gelderland en voorzitter SZEB zal de discussie over de toekomst van duurzaam aanbesteden leiden.

Kansen bedrijfsleven


Daarnaast creëert het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling naar duurzame voertuigen door de gezamenlijke overheden in toenemende mate kansen voor het bedrijfsleven. Welke kansen er liggen voor bedrijven en hoe ze daar slim gebruik van kunnen maken wordt uitgebreid besproken op de conferentie duurzame voertuigtechnieken. Onder andere Gertjan Koornneef, TNO zal spreken over de nieuwste accutechnologieën en verbetering van de levensduur.

Voor wie


BusTech richt zich voornamelijk op bestuurders, directeuren, managers, wethouders, (beleids)medewerkers op het gebied van Verkeer en Vervoer, Mobiliteit, Milieu en Veiligheid van: Rijksoverheid, provincies, stadsregio's en gemeenten; openbaar vervoersbedrijven, touringcarbedrijven en taxibedrijven; constructeurs van duurzame voertuigen en voertuigcomponenten; advies- en ingenieursbureaus en belangen- en overkoepelende organisaties. BusTech 2012 is een belangrijke ontmoetingsplek voor de bussector waar beleidsmakers, gebruikmakers en constructeurs van duurzame voertuigen en voertuigcomponenten elkaar ontmoeten om kennis uit te wisselen, te netwerken en op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën en productontwikkelingen.   
   

Terug naar overzicht nieuws >>>

</