Corona-update: Busvervoer Nederland vreest faillissementen

dinsdag 24 maart 2020
timer 2 min
De overheidsmaatregelen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan hebben grote impact, ook op onze mobiliteit. Theo Vegter, voorzitter van branchevereniging Busvervoer Nederland, voorziet vele faillissementen van touringcarbedrijven.

”Bij vrijwel alle touringcarbedrijven in Nederland is het werkpakket inmiddels al met meer dan 50 procent afgenomen en bij een derde zelfs met meer dan 80 procent. Op dit moment is de sector met man en macht de crisis aan het managen. Voertuigen worden stilgezet en uit de verzekering gehaald. Met leveranciers worden betalingsregelingen getroffen en overheidsmaatregelen worden, indien van toepassing, aangevraagd."

 

“Het is goed dat de overheid maatregelen neemt om de Nederlandse economie te ondersteunen, maar binnen de branche zijn nog veel vragen over de uitvoering daarvan. De door de overheid geboden kostenverlichting is onvoldoende. Beschikbare liquiditeiten slinken sneller dan dat er profijt kan worden genomen van de overheidsmaatregelen. Bedrijfskredieten met staatssteun aanvragen duurt lang en het UWV kan het aantal NOW-aanvragen niet aan. Zonder nieuwe overheidsmaatregelen voorzien wij op zeer korte termijn vele faillissementen.”

 

“Ook voor de langere termijn is dit een zorgelijke ontwikkeling, aangezien de marges bij touringcarbedrijven marginaal zijn. Het seizoen loopt van eind maart tot half oktober en het seizoen 2020 kan inmiddels wel als verloren worden beschouwd. Het herstel van de vraag gaat veel langer duren dan aanvankelijk gedacht. Met alle waardering voor het werk dat de overheid in korte tijd heeft verricht, zou ik toch willen zeggen: ga zo snel over op maatwerk per sector.”