Den Haag duurzaamste OV

maandag 16 december 2013
timer 2 min
Duurzame mobiliteit draait om een evenwicht tussen bereikbaarheid en de gevolgen van mobiliteit voor milieu, klimaat en energie. Bij bereikbaarheid voor het autoverkeer zijn indicatoren als verliesuren, files of hemelsbrede snelheden belangrijk. 

Den Haag duurzaamste OV

Bereikbaarheidsindicatoren


Bij het openbaar vervoer spelen ook andere bereikbaarheidsindicatoren een rol, zoals de afstand tot een halte of de frequentie waarmee een bus rijdt. Het dashboard van KpVV laat zien hoe verschillende gemeenten scoren op deze indicatoren, samen met indicatoren gericht op het milieu. Zo is de milieuprestatie van de ingezette bussen belangrijk voor de leefbaarheid in de straten waar de bussen doorheen rijden. Als de bussen goed bezet zijn is de emissie per gereisde kilometer beperkt. Rekening houdend met al deze aspecten heeft Den Haag het duurzaamste openbaar vervoer. KpVV heeft de beschikbare data geanalyseerd en geconcludeerd dat Den Haag de gemeente is met het duurzaamste openbaar vervoer.

Gegevens


Wanneer we willen weten hoe goed openbaar vervoer in een stad bijdraagt aan duurzame mobiliteit moeten we dus gegevens hebben over: 
- de beschikbaarheid en bereikbaarheid van het openbaar vervoer
- de milieuprestatie van de bussen
- de mate waarin het openbaar vervoer wordt gebruikt en
- de combinatie van bovenstaande factoren.

Lees hier het complete artikel >>