Den Haag grootste filestad Nederland

zondag 8 juni 2014
timer 2 min
Den Haag is de 'grootste filestad van Nederland', dat meldt TomTom na TomTom Traffix Index 2013 waarin de reistijden van auto's via snelwegen, lokale en regionale wegen wordt bekeken. Een autorit in de hofstad duurt door files gemiddeld tweeëntwintig procent langer dan normaal. Hiervoor stond Groningen twee jaar op de eerste plaats.

Situatie Den Haag verslechterd

De forse investeringen in infrastructuur van de afgelopen jaren hebben volgens de navigatiefabrikant nog niet geleid tot een grote daling van de filedruk in en om de grote steden. Gemeten over de gehele dag zijn de vertragingen in de meeste steden stabiel. In Den Haag en Breda is de situatie iets verslechterd. In Eindhoven, Tilburg en Utrecht verbetert de situatie enigszins. 

 

Verkeersdoorstroom verbeteren

“De traditionele oplossingen om nieuwe wegen te openen of bestaande wegen te verbreden, blijken steeds minder effectief”, aldus Harold Goddijn, CEO van TomTom. “Real-time verkeersinformatie daarentegen kan automobilisten helpen om de snelste route naar huis te kiezen en kan ook overheden ondersteunen bij het nemen van beslissingen om de verkeersdoorstroming in hun steden te verbeteren.” 

 

‘Shortcuts’ worden ‘longcuts’

Alhoewel iets rustiger dan vorig jaar, blijft de avondspits in Rotterdam het slechtste moment en de slechtste locatie om in de auto te zitten. De filevertraging is dan gemiddeld 49 procent. Een autorit duurt dan dus bijna de helft langer dan wanneer het verkeer vrij kan doorstromen. Uit de analyse van de anonieme ‘big data’ van TomTom blijkt verder dat sluiproutes doorgaans geen tijdwinst opleveren. In Nederland vindt 72 procent van alle vertragingen op niet-snelwegen plaats, dit leidt ertoe dat shortcuts juist ‘longcuts’ kunnen worden, die tot meer dan vijftig procent extra reistijd kunnen leiden. 

 

Traffic Index

TomTom’s Traffic Index is volledig gebaseerd op daadwerkelijke reistijden van auto’s en kijkt naar zowel snelwegen als regionale en lokale wegen. De tien meest verstopte Nederlandse steden in 2013, gerangschikt naar fileniveau, zijn Den Haag, Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Tilburg, Eindhoven, Breda, Utrecht en Almere. 

Bron: Connexieb2b