Deskundigen kraken groene WK-plannen af

maandag 9 augustus 2010
timer 2 min
Milieudeskundigen laten niets heel van de claim van de Nederlandse en Belgische voetbalbond dat een WK hier klimaatneutraal wordt. De plannen, met een hoofdrol voor de fiets en het OV, zijn vaak onhaalbaar en in sommige gevallen zelfs 'dom'.
Deskundigen kraken groene WK-plannen af


Onhaalbare ideeën


'Greenwash', noemt hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders van de Universiteit van Amsterdam het. Nederland en België stellen de organisatie van hun WK groener voor dan het is. Volgens Reijnders valt een flink deel van de voorstellen in de categorie: goed idee, met vragen over praktische haalbaarheid. Sommige voorstellen noemt Reijnders ronduit dom.

Ambitie


Met de ambities is niet zoveel mis. Die zijn groot, constateert coördinator Klimaat & Energie Kim Schoppink van Greenpeace tevreden. Een WK Voetbal in Nederland en België moet klimaatneutraal zijn en dat stelt eisen aan het vervoer van de toeschouwers en de stadions.

Autovrij


Zo wordt op wedstrijddagen een groot gebied rondom de stadions autovrij gemaakt. Toeschouwers zullen alleen op de fiets of met openbaar vervoer naar de wedstrijden kunnen komen. De noodzakelijke uitbreidingen van de voetbalstadions mogen alleen duurzaam en in de stadions wordt veel werk gemaakt van afvalscheiding. De onvermijdelijke merchandising moet bovendien zo groen mogelijk worden.

Uitzonderingen


Voor de FIFA en haar sponsors worden dan weer wél uitzonderingen gemaakt. Officials mogen wel met de auto, als het maar een elektrische is, en sponsors kunnen qua duurzaamheid tot niets worden verplicht.

Niet ver genoeg


Volgens Schoppink ontbreekt nog vaak een concrete invulling van de plannen. Klimaatneutraal energie verbruiken en vliegen, kan niet. En de plannen met betrekking tot het voorkomen en scheiden van afval gaan niet ver genoeg.


Theoretisch en onsamenhangend


Ook Erik van de Erne van de stichting Louis d'Eco plaatst kanttekeningen. Zijn stichting ontwikkelde een handboek voor het organiseren van duurzame sportevenementen. Van de Erne noemt de plannen voor het WK Voetbal zeer matig, theoretisch en onsamenhangend.


Bidbook


Nederland en België hopen dat juist het groene, duurzame karakter van een WK in deze landen de FIFA kan verleiden om de organisatie in 2018 of 2022 aan beide landen toe te wijzen. Ze hebben hun plannen beschreven in het bidbook. Maandag start een vierdaags bezoek aan België en Nederland van een inspectieteam van de FIFA.

Lees ook:

Op de fiets tijdens WK 2018

Terug naar overzicht nieuws >>>