Diesel vooral populair onder Friezen

woensdag 26 februari 2020
timer 2 min
Bijna een kwart van de personenwagens in Friesland rijdt op diesel, blijkt uit onderzoek van Independer. Hybride en elektrische voertuigen zijn het populairst in Flevoland. In Rotterdam rijdt het hoogste percentage oude diesels met een bouwjaar van vóór 2005.

Voor het onderzoek analyseerde Independer meer dan een miljoen autoverzekering die via Independer afgesloten zijn. Diesel is het minst populair in Limburg, waar slechts 12,4 procent van alle personenwagens een diesel betreft. In Friesland is dat bijna het dubbele, namelijk 24,2 procent. In Flevoland heeft minder dan 70 procent van de personenauto's een benzinemotor, maar benzine is nog wel de meest voorkomende brandstof voor personenwagens. Het onderzoek richt zich op auto's in particulier bezit. 

 

In Flevoland is maar liefst 10 procent van de personenwagens een hybride of elektrische auto. In Drenthe is dit slechts bij 3,5 procent van de auto's het geval. Flevoland heeft verreweg het hoogste percentage elektrische en hybride auto’s. Het gaat hier om bijna 10% van het wagenpark. Dat is fors in vergelijking met de provincie Drenthe, waar dit bij slechts 3,5 procent van de particuliere personenauto’s het geval is.Van de vier grote steden rijdt in Rotterdam relatief het kleinste aantal hybride en elektrische auto’s, namelijk slechts 4,3 procent. Den Haag is met 6 procent koploper op het gebied van hybride auto’s,  Amsterdam heeft met 3 procent het hoogste percentage elektrische auto’s. Ruim 14 procent van de dieselwagens in Rotterdam stamt van vóór 2005.