E-auto"s "grommen" voor verkeersveiligheid

maandag 6 januari 2014
timer 2 min
De nieuwe elektrische auto's van Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, worden uitgerust met een systeem dat extra geluid produceert tijdens het rijden. Elektrische auto's zijn bij lage snelheid bijna geluidloos en kunnen daardoor ongelukken veroorzaken. 

E-auto’s ‘grommen’ voor verkeersveiligheid

Levens redden


Fietsers en voetgangers rekenen namelijk op het geluid van een auto. En op het moment dat een auto geen geluid maakt kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Volgens Cristopher Meijer, geluidstechnicus bij Daimler, kan het geluid van een elektrische Mercedes levens redden: “Mensen verwachten het geluid van een verbrandingsmotor, omdat we daarmee zijn opgegroeid”. Anderen zijn juist niet van plan om geluid toe te voegen aan hun elektrische modellen . “Eén van de grote competitieve voordelen van een elektrische auto is de geluidsloosheid ” zei Stefan Bratzel, directeur van het centrum voor automobiel management aan de universiteit van Bergisch Gladbach. Volkswagen en BMW zullen daarom alleen geluid toevoegen aan hun elektrische auto’s als dit een verplichting wordt.

Sexappeal

Naast de extra veiligheid in het verkeer voegt het geluid natuurlijk ook wat toe aan het sexappeal van de auto’s. Dit zal in het bijzonder het geval zijn bij de nieuwe elektrische Mercedes sportwagen, de  SLS AMG Coupe. Deze auto zal volgens Mercedes hesere tonen krijgen om zijn kracht uit te drukken. En voor een vraagprijs van een slordige €416.500 mag er ook wel een beetje indruk gemaakt worden.

Kan deze toepassing volgens u ook levens redden? Discussier mee op LinkedIn!