EBS wint aanbesteding OV in Waterland

maandag 14 maart 2011
timer 4 min
EBS wint aanbesteding openbaar vervoer in Waterland Het busvervoer in Waterland zal vanaf 11 december worden uitgevoerd door EBS. Dat is het resultaat van de aanbesteding van de concessie Waterland door de Stadsregio Amsterdam. De looptijd van de concessie is van 11 december 2011 tot en met 8 december 2019, met een mogelijke verlenging van max. twee jaar.
EBS wint aanbesteding OV in Waterland

 

De Stadsregio verwacht dat met het bod van EBS de kwaliteit van het openbaar vervoer verder zal verbeteren. Portefeuillehouder Wiebes ondertekende vandaag de uitvoeringsovereenkomst.

Criteria

'We zijn zeer tevreden met het bod van EBS', aldus portefeuillehouder Openbaar Vervoer van de Stadsregio, Eric Wiebes. 'EBS deed een bod van hoog niveau, dat een zeer goede beoordelingsscore heeft gehaald.'
De Stadsregio heeft de bieding beoordeeld op basis van criteria zoals het aanbod van openbaar vervoer, de te verwachten groei van reizigers en opbrengsten, de kwaliteit en betrouwbaarheid, marketing en duurzaamheid. Van de vier vervoerbedrijven die meedongen naar de concessie Waterland heeft EBS op de meeste onderdelen de beste aanbieding gedaan en behaalde het de hoogste score. Deze aanbestedingsprocedure heeft daarmee geleid tot meer openbaar vervoer met comfortabelere en schonere bussen en meer dienstverlening, voor vrijwel hetzelfde bedrag.

Gratis internet in de bus

EBS biedt meer openbaar vervoer dan de andere bedrijven. Daarnaast scoorde EBS goed op het onderdeel marketing. Zo biedt de vervoerder meerdere bemande loketten waar reizigers terecht kunnen voor informatie en handelingen rond de OV-chipkaart. Ook voor het materieel haalde EBS een hoge score. Zo komen er nieuwe bussen met een beter systeem voor klimaatbeheersing, meer beenruimte, comfortabele stoelen en gratis internet (wifi) voor de reizigers. De bussen zijn voorzien van de schoonste motoren (EEV en Euro 5) en de vervoerder zet zich in voor verdere CO2 reductie.
Als uitgangspunt voor de aanbesteding is het eerder vastgestelde programma van eisen gehanteerd, waarover inspraak is geweest. Naar aanleiding van inspraakreacties is het programma van eisen vorig jaar aangepast, waardoor het vervoerbedrijf ook scholierenlijnen moest aanbieden. Ook dit is in de bieding van EBS opgenomen.

Vervolgstappen

Aangezien de exacte door het Rijk opgelegde bezuinigingstaakstelling bij de voorbereiding van de aanbesteding Waterland nog niet bekend was, heeft de Stadsregio hier geen rekening mee kunnen houden tijdens de aanbestedingsprocedure. De komende weken zal het definitieve vervoersaanbod worden bepaald. Uiteraard gebeurt dit binnen de juridische kaders van de aanbesteding en de verleende concessie. Daarna zal het definitieve OV-pakket, waaronder de lijnvoering, bedieningsperioden en frequenties, bekend worden gemaakt.

EBS voor het eerst de Nederlandse markt

EBS/Mobilis is een combinatie van een in 2010 opgerichte Nederlandse onderneming EBS Public Transportation B.V. en het in Polen gevestigde bedrijf Mobilis Sp. z.o.o. Beide zijn onderdeel van de Egged Group uit Israël. Met in totaal bijna 5.000 bussen is Egged een van de grootste vervoerbedrijven ter wereld. Met de concessie Waterland zet het bedrijf zijn eerste stap op de Nederlandse markt.
EBS/Mobilis heeft veel aandacht voor het personeel (onder meer met cursussen, opleidingen en teambuilding) en het leefmilieu (recycling, groene stroom en zuinige dienstauto's). Het bedrijf heeft een specifiek milieubudget en streeft ISO-certificering na om als eerste vervoerbedrijf in Nederland MVO-gecertificeerd te worden.

Personeel

Op basis van de Wet Personenvervoer is de nieuwe vervoerder verplicht om al het personeel van de huidige vervoerder Arriva over te nemen. Daarbij zal EBS zich  aan alle bepalingen rond arbeidsomstandigheden en arbeidsvoor¬waarden (CAO) houden.

De concessie Waterland

Een concessie is het exclusieve recht dat een vervoerbedrijf krijgt om in een bepaald gebied openbaar vervoer te verrichten. Het concessiegebied Waterland bestaat uit de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zeevang.
 

Foto: overgenomen van Noord-Amsterdams Nieuwsblad

 

Terug naar overzicht nieuws >>>

Lees verder

Gaan reizigers zich ‘goed’ gedragen?

25 mei om 12:10 uur
Bij het opschalen van het ov wordt uitgegaan van `goed´, ´redelijk´ of ´verstandig´ gedrag van de reizigers. Maar…
Lees verder »

26 mei: gratis webinar ’Stations en 1,5 meter afstand, kwestie van goed gedrag?’

19 mei om 14:52 uur
Hoe kunnen reizigers in stationsgebieden op een veilige en verantwoorde wijze 1,5 meter afstand bewaren? OV-…
Lees verder »

NS helpt bij productie medische noodapparatuur

21 apr om 10:47 uur
Om ziekenhuizen in deze tijden te helpen, beginnen de Nederlandse Spoorwegen (NS) met de productie van 80…
Lees verder »

Renovatie Schipholtunnel vindt deze week plaats

30 mrt om 11:09 uur
Vanwege de uitgedunde dienstregeling, vervangen ProRail en Strukton Rail 7,3 km aan spoorstaven, in de week van 30…
Lees verder »

Stalling in Leiden biedt plaats aan 4800 fietsers

19 mrt om 01:00 uurtimer1 min
Leiden is 4800 fietsparkeerplekken rijker. In de fietsenstalling onder het nieuwe Lorentz-gebouw kan iedere dag…
Lees verder »

Touringcarbranche komt tot stilstand

17 mrt om 01:00 uurtimer2 min
"Het is een totale ramp,”' zegt Theo Vegter, voorzitter van Busvervoer Nederland. De werkgeversorganisatie schat…
Lees verder »

Groningen test automatisch bestuurde treinen

17 feb om 01:00 uurtimer2 min
Arriva-treinen in de provincie Groningen hebben afgelopen week de eerste testritten met automatisch bestuurde…
Lees verder »

Meer en afwijkende fietsenstallingen op Rotterdam Centraal

11 feb om 01:00 uurtimer2 min
Station Rotterdam Centraal krijgt er 1750 fietsparkeerplekken bij. In de kelderstalling maken 350 parkeerplekken…
Lees verder »