Eerste nieuwe treinen Vechtdallijnen gereed

donderdag 19 juli 2012
timer 3 min
Eerste nieuwe treinen Vechtdallijnen gereed De eerste treinen voor de Vechtdallijnen van de band gerold in de fabriek van Stadler Rail AG in Bussnang, Zwitserland. Arriva nodigde de provincie Overijssel en Drenthe, Regio Twente, ProRail en regionale media uit tijdens de 'Roll Out'. 
Eerste nieuwe treinen Vechtdallijnen gereed

Design


De 14 nieuwe Spurt-treinen van het type GTW EMU gaan vanaf 9 december dit jaar rijden op het traject Zwolle – Emmen. Het zijn, in tegenstelling tot het huidige treinmaterieel van Arriva, blauwwitte treinen. Dit design is in samenwerking met de opdrachtgevers ontwikkeld en sluit aan bij de huisstijlen van de provincies Overijssel en Drenthe en bij de huidige bussen die in het gebied rijden.  
 

Mijlpaal


Algemeen directeur van Arriva Nederland, Anne Hettinga: “Het is een mijlpaal in de implementatie als de eerste treinen van de band rollen. Met de Roll Out laten we onze opdrachtgevers zien dat we op schema lopen met de implementatie. Daarnaast kunnen de gedeputeerden met eigen ogen zien en beoordelen of de treinen aan alle gestelde eisen en aangeboden extra's voldoen.”   
 

Blikvanger


Gedeputeerde Gerrit Jan Kok, verantwoordelijk voor openbaar vervoer in West-Overijssel: “Als opdrachtgever zijn wij blij dat de eerste treinen voor de Vechtdallijnen gereed zijn. Deze trein is een blikvanger en levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid van deze regio. De nieuwe treinen zijn sneller, hebben een hogere frequentie en meer comfort voor reizigers van jong tot oud. Met al deze vernieuwingen kunnen we de concurrentie met de auto aangaan.”
 

Stevige impuls


Gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Drenthe, Henk Brink: “De treinen zien er goed uit en voldoen aan het beeld en de kwaliteit waar wij voor willen staan met de Vechtdallijnen. Samen met een verbeterde dienstregeling, waarin we werken naar vier treinen per uur, is dit een stevige impuls voor een betere bereikbaarheid van de regio.”
 

Op de kaart


Naast het traject Emmen – Zwolle, maakt ook de lijn Almelo – Mariënberg deel uit van de Vechtdallijnen. Gerrit Niezink, programmamanager Mobiliteit bij Regio Twente: “Met deze nieuwe treinen zetten we samen het openbaar vervoer in de regio op de kaart. Ik verheug me er op dat in december 2013 Almelo – Mariënberg hier op aansluit.”  
 

Over de treinen


Het gaat specifiek om 6 treinen van het type GTW 2/6 (twee stellen) en 8 treinen van het type GTW 2/8 (drie stellen). De treinen zijn comfortabel, geluidsarm, voorzien van een informatiebalie en beschikken over airconditioning. Ook hebben alle treinen een gelijkvloerse instap en brede toegangsdeuren met uitschuifbare trede, waardoor de treinen volledig toegankelijk zijn voor minder valide reizigers. Op het traject Almelo – Mariënberg gaat Arriva per december 2013 rijden met bestaande Lint dieseltreinen welke voor aanvang van de concessie geheel worden vernieuwd.  

Kijk voor een tv- en radioreportage van de Roll Out op www.rtvdrenthe.nl.

 

Terug naar overzicht nieuws >>>