Eerste waterstoftankstation Zuid-Nederland geopend

maandag 17 november 2014
timer 2 min
De aandacht voor waterstof als energiedrager in auto's, bussen en vrachtauto's groeit. Het rijden op waterstof wordt door velen als een kansrijk alternatief beschouwd voor de mobiliteit van morgen. Vervoer op waterstof is schoon en stil en kan, net zoals benzine en diesel, in enkele minuten worden getankt met een even grote actieradius. Onlangs is er op de Automotive Campus het eerste waterstoftankstation in Zuid-Nederland geopend.

De waterstof-brandstofcel is belangrijk voor het verduurzamen van onze energievoorziening, omdat de productie van waterstof uit water met elektriciteit, gevoegd bij de brede toepasbaarheid van waterstof, een mechanisme biedt dat vergaande integratie van zon en wind in de energievoorziening mogelijk maakt. Dit leidt tot een grotere energievoorzieningszekerheid en energieonafhankelijkheid en biedt kansen voor innovatie en groene groei.

 

 Waterstoftankstation

Met de realisatie is het waterstoftankstation zowel uitgerust voor tanken van waterstof op 350 bar als op 700 bar. Deze complete waterstofinfrastructuur, in combinatie met de aanwezigheid van de Automotive Campus als toonaangevend innovatiepunt voor automotive toepassingen, maakt dat het tankstation in Helmond troeven heeft om nieuwe ontwikkelingen rond waterstof in transport uit te werken en realistische praktijktesten uit te voeren.

 

Vanaf november 2013 worden er al testprogramma’s uitgevoerd met een in Brabant ontwikkelde bus van APTS/VDL en een vuilniswagen van E-Trucks op waterstof. Recent heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu beslist een subsidie te geven om in de loop van 2015 twee bijkomende bussen op waterstof in de regio Helmond-Eindhoven te demonstreren. Ook deze voertuigen zullen gebruik maken van het tankstation op de Automotive Campus. 

 

“Toename in het type en aantal voertuigen die waterstof komen tanken in Helmond is de beste graadmeter van de behoefte en interesse voor waterstof in zero-emissietransport. Vanwege de unieke locatie krijgen we ook vanuit andere regio’s in Europa concrete vragen om samen in innovatie- en demonstratieprojecten op Europees niveau te stappen”, aldus Adwin Martens, directeur van WaterstofNet. “Samen met AutomotiveNL gaan we een samenwerking aan om een innovatief bedrijvencluster rondom het tankstation te organiseren. “