Elektrisch OV van deur tot deur in 's-Hertogenbosch

vrijdag 12 februari 2010
timer 2 min
Electrisch OV van deur tot deur 's-Hertogenbosch heeft twee elektrische bussen van Arriva, een elektrische auto van Greenwheels en elektrische NS-scooters van OV-fiets in gebruik genomen. Hiermee is het mogelijk om volledig elektrisch van deur tot deur te reizen.
Elektrisch OV van deur tot deur in 's-Hertogenbosch

De proef is gerealiseerd in samenwerking met Provincie Noord Brabant, energiebedrijf Essent en de gemeente 's-Hertogenbosch.

'Powered by Brabant'


Op het centraal station van 's-Hertogenbosch kunnen mensen een elektrische NS-scooter huren, in een elektrische Greenwheels auto stappen of met een elektrische bus de binnenstad door. Elektrische auto's kunnen worden opgeladen bij één van de elf openbare oplaadpunten in de stad. Met het project 'Powered by Brabant' wil de provincie Noord Brabant elektrisch vervoer op de (inter)nationale kaart zetten. De ontwikkeling van de elektrische bussen is een van de voorloopprojecten die de provincie in het kader van de aanpak kredietcrisis ondersteunt.

Klein model stadsbus


De twee elektrische stadsbussen zijn donderdag officieel in gebruik genomen. Wethouder Bart Eigeman en gedeputeerde Lily Jacobs onthulden donderdag de elektrische vervoersmiddelen, op het stationsplein in 's-Hertogenbosch. Als afsluiting maakten zij samen een rit in de elektrische bus over de Stationsweg. De bussen gaan in de stad en mogelijk tussen de transferia en de binnenstad rijden. Niet in het voetgangersgebied, waar eerder nog sprake van was. Het klein model stadsbus kan maximaal 30 passagiers vervoeren. De bussen worden ingevoegd in de bestaande dienstregeling omdat die tussentijds niet gewijzigd kan worden.

Proefperiode


Tijdens de proefperiode van drie jaar rijden er in totaal drie elektrische bussen van Arriva in de historische binnenstad van 's-Hertogenbosch. De 220Xpress rijdt iedere 15 minuten vanaf het centraal station langs acht bushaltes die herkenbaar zijn aan het 220Xpress logo. Arriva heeft speciaal voor het elektrisch vervoer 10 chauffeurs opgeleid, die tijdens het vervoer ook toeristische informatie geven aan de reizigers.

Intentieverklaring


Overheden, de autobranche en leveranciers van energie en netwerken werken samen aan de ontwikkeling van elektrische voertuigen en aan een infrastructuur voor oplaadpunten. De introductie op 11 februari is een vervolg op de intentieverklaring die in maart 2009 werd getekend tussen zes partijen: provincie Noord-Brabant, gemeente 's-Hertogenbosch, Arriva, Greenwheels, Essent en Enexis.