Fietspad met duurzaam cementloos beton in Ede

maandag 24 april 2017
timer 2 min
In Ede is een fietspad van cementloos beton, en daarmee met een beduidend lagere CO2-footprint, aangelegd. Het betonmengsel (volgens SQAPE-patent) is geleverd door Bruil, KWS heeft het werk uitgevoerd.

‘Bij een traditionele wegverharding van beton wordt cement gebruikt als bindmiddel’, legt Oscar Dekkers, directeur van Bruil beton & mix uit. “Daarbij komt relatief veel CO2 vrij. Twee jaar geleden zijn we een innovatieproject gestart om een duurzaam en betaalbaar alternatief voor cement te vinden. Dat hebben wij gevonden in de gepatenteerde SQAPE technologie. Dit fietspad is voor ons nu een eerste haalbare toepassing in de praktijk.”

 

Geopolymeer
SQAPE is een geopolymeersysteem. Bij de productie wordt onder andere gebruik gemaakt van secundaire grondstoffen. Het inzetten van waardevolle reststoffen vermindert het gebruik van primaire grondstoffen. Bruil voegt dit product toe aan het assortiment om een duurzaam alternatief te bieden voor cementgebonden beton.

 

Duurzaamheidambities
Met dit product beoogt Bruil slimme bouwproducten te maken met minder materiaal. Dat doet het enerzijds door de inzet van industriële reststoffen, waarmee het gebruik van primaire grondstoffen wordt verminderd. Daarnaast kan het materiaal aan het einde van de levensduur worden verwijderd en bewerkt voor een tweede leven.