Gemeente Groningen winnaar duurzaamste mobiliteit 2013

maandag 27 januari 2014
timer 2 min
De gemeente Groningen is uitgeroepen tot de stad met de meest duurzame mobiliteit in 2013. De gemeente heeft dit te danken aan goede scores voor luchtkwaliteit, geluidsbelasting en de duurzame alternatieven als fietsvoorzieningen en P+R-terreinen. 

Gemeente Groningen winnaar duurzaamste mobiliteit 2013

Wisseltrofee


Wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Groningen, Joost van Keulen, heeft de wisseltrofee in ontvangst genomen uit handen van Wim van Tilburg, directeur Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV). Joost van Keulen: “Deze prijs laat zien dat we letterlijk en figuurlijk op de goede weg zijn in Groningen. Het is een mooie stimulans om blijvend aandacht te schenken aan schone vormen van vervoer en Groningen als fietsstad te blijven ontwikkelen”.

Score verbeteren


Het overheidsbeleid is erop gericht duurzame mobiliteit te bevorderen. Hiermee wordt geprobeerd de groeiende mobiliteit en de effecten op het milieu, de gezondheid en de economie in evenwicht te brengen. Het KpVV ondersteunt daarom gemeenten bij het uitvoeren van dit beleid. Met het uitreiken van de jaarlijkse prijs hoopt het KpVV gemeenten te stimuleren om hun score op het gebied van duurzame mobiliteit te verbeteren.

Duurzaamste mobiliteit

Het KpVV heeft voor het scoren van de verschillende gemeenten een aantal statistieken van onder andere het CBS, het RIVM, OV9292 en een aantal landelijke modellen en eigen databestanden geanalyseerd. Gemiddeld scoort gemeente Groningen de hoogste waarde.

Top 10 Duurzaamheidsscore*

1 Groningen 5,0
2 Leiden 4,7
3 Harlingen 4,5
4 Almere 4,5
5 Nijmegen 4,3
6 Amsterdam 4,3
7 Amersfoort 4,3
8 Zwolle 4,2
9 Haarlem 4,2
10Alkmaar4,2

*De berekende score loopt van 0,5 tot 5,5.

Score Groningen

Groningen scoort goed op duurzame doelen als luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Verder werkt de gemeente goed aan duurzame alternatieven, zoals fietsvoorzieningen en P+R-terreinen en kent de gemeente een hoog aandeel fietsverkeer en weinig autoverkeer. Het beleid van de gemeente is jarenlang gericht op de compacte stad en dit beleid lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Bekijk de speciale editie van het Dashboard duurzame en slimme mobiliteit Duurzaamheidsscore.

Tool Duurzaamheidsscore

Het KpVV heeft voor gemeenten de ‘Duurzaamheidsscore’ ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich eenvoudig en objectief benchmarken op 23 achterliggende indicatoren. De tool is nuttig om nieuwe duurzame beleidsmaatregelen te vinden. Bekijk de tool op www.duurzaamheidsscore.nl.

Foto: Henk Tammens