Groenste transferium wordt gebouwd

donderdag 13 juli 2017
timer 2 min
In de gemeente 's-Hertogenbosch wordt transferium Deutersestraat gebouwd. Een ambitieus project van onder meer Ballast Nedam, Switch Energie en de gemeente; ze willen het meest groene transferium bouwen.

Gemeente ‘s-Hertogenbosch werkt al jaren aan een autoluw centrum. Daarom verrijzen rond de oude binnenstad meerdere transferia. Eén daarvan is het transferium Deutersestraat, bedoeld voor bezoekers van de binnenstad en het nabijgelegen Jeroen Bosch Ziekenhuis.


De lat ligt hoog

De lat ligt op zowel hinderbeperking voor de omgeving als op duurzaamheid hoog. Het transferium komt vrijwel direct aan de randweg van ‘s-Hertogenbosch. Een belangrijke verkeersader, waar verkeersoponthoud simpelweg geen optie is. Daarnaast moet het ziekenhuis natuurlijk tijdens de bouw altijd bereikbaar zijn. Voor wandelaars worden wadi’s* en een natuurbelevingspad langs de groene gevel aangelegd. Deze groeit dicht, zodat het gebouw opgaat in het landschap. Het innovatieve energiesysteem bestaande uit 1.500 zonnepanelen zorgen voor een energieleverend gebouw. Samen met ecologische maatregelen, zoals hergebruik van gekapt hout en een bijenhotel, worden hoge de duurzaamheidsambities verwezenlijkt.

 
* = Bij een moderne wadi worden in stedelijke gebieden straten en daken van huizen afgekoppeld van de riolering. Het hemelwater dat op deze verharde oppervlakken valt wordt via een hemelwaterriolering of over maaiveld afgevoerd naar een wadi waar het kan infiltreren in de bodem, of vertraagd kan worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Op deze manier wordt voorkomen dat schoon water naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat en wordt tevens bereikt dat het grondwater wordt aangevuld.

Het gebouw gaat op in het landschap