Groningen concretiseert plannen schonere stadslogistiek

dinsdag 25 februari 2020
timer 2 min
De gemeenteraad van Groningen neemt concrete maatregelen om de stadslogistiek verder te verduurzamen. De ondernemersvereniging schaart zich achter de plannen.

Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club die 550 Groninger ondernemers vertegenwoordigd, vindt het een goede zaak dat de stad ambitieus is. “Je kunt beter voorop lopen dan op het laatste moment heel stringente maatregelen moeten nemen”, zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden.


Op 12 februari presenteerde de gemeente de ‘Conceptvisie Stadslogistiek’. De gemeente neemt zeven maatregelen, waaronder uitbreiding van het venstertijdengebied per 1 januari 2022, uitbreiding van de zero emissie-zone (ZE-zone) per 1 januari 2025, een vernieuwd ontheffingenbeleid en extra handhaving door middel van ANPR-camera’s.


Van 26 maart tot 7 mei geldt nog een inspraakperiode, om in oktober tot een definitieve visie te komen.

 

Lees hier de Conceptvisie.

Venstertijden

In het venstertijdengebied mogen logistieke vervoerders laden en lossen tussen 5 uur ‘s morgens en 12 uur ‘s middags. Dit gebied wordt per 1 januari 2022 uitgebreid naar de hele binnenstad binnen de Diepenring plus de Westerhaven.


Deze maatregel moet de druk op de gehele binnenstad verlichten in de middag en fietsers en voetgangers daarmee meer ruimte te geven. Volgens Bos komt 70 procent van de binnenstadbezoekers ’s middags, waardoor de druk inderdaad beter wordt verspreid.

ZE-zone

De gemeente Groningen wil per 1 januari 2025 ditzelfde gebied tot ZE-zone voor stadslogistieke voertuigen maken. De gemeente sloot zich eerder al aan bij de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek, maar daarin staat niet de omvang van de ZE-zone omschreven.


Dit noemt Bos een ‘flinke uitdaging’, en daarom hoopt hij op een flinke lobby richting Den Haag. “Een ambitie hebben is leuk, maar die moet je wel faciliteren. De overheid zou met een stimuleringsregeling kunnen komen voor elektrisch vrachtverkeer.” Ook wijst Bos op het belang van hubs aan de rand van de binnenstad. “Hoe eerder je anticipeert op wat ons te wachten staat, hoe beter.”


De gemeente Groningen en OV-Bureau Groningen Drenthe werken samen aan een integrale visie op zero emissiebeleid. Hierover vertelden zij afgelopen oktober tijdens de Zero Emissie Conferentie. Busvervoer en satadslogistiek kunnen veel van elkaar leren. 


Lees ook: De integrale zero emissiestrategie in Groningen en Drenthe