Grootste deel Amsterdamse wegen naar 30 km/u

vrijdag 9 december 2022

De maximumsnelheid wordt verlaagd op het grootste deel van de wegen in en rond Amsterdam. Eerder besloot de gemeenteraad van de hoofdstad al om de maximumsnelheid in een groot deel van de stad te verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur. Nu meer details bekend zijn, blijkt dat de maatregel op tachtig procent van de wegen gaat gelden, per december 2023. Dat meldt NH Nieuws.

Het gaat in totaal om 270 kilometer weg. Op deze wegen worden verkeerslichten, bebording en belijning aangepast. Waar mogelijk wordt voor het ov aparte ruimte gecreëerd in de vorm van busbanen waar de bus wel 50 mag rijden. Ook trams mogen 'gewoon' 50 kilometer per uur blijven rijden. 

Met deze keuze wil wethouder Melanie van der Horst van Verkeer en Vervoer de situatie op de weg veiliger en stiller maken. Het stadsbestuur heeft groen licht gegeven om aan de voorbereidingen te beginnen om op 270 kilometer weg aanpassing door te voeren. Stoplichten, borden en lijnen zullen aangepast worden zodat de wegen voldoen aan de eisen die bij een 30 km-weg horen.

Voor het openbaar vervoer zullen waar mogelijk aparte banen gecreëerd worden zodat er 50 kilometer per uur gereden kan blijven worden en ook op de trambanen mag 50 gereden worden. In de straten waar daar geen ruimte voor is moet ook het ov 30 kilometer per uur gaan rijden.

Onveilig gevoel

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer): We hebben haast met het verlagen van de maximumsnelheid op de wegen, want het grootste deel van de Amsterdammers voelt zich onveilig in het verkeer. We gaan nu concrete stappen zetten naar de invoering van de 30 km-wegen in december 2023, zodat we echt een grote slag kunnen slaan om het Amsterdamse verkeer veiliger te maken."