Komt de langste fietsbrug van Europa in Oost-Groningen?

vrijdag 10 maart 2017
timer 2 min
800 meter lang moet het worden en vier bruggen krijgt 'ie. In Oost-Groningen, tussen Blauwestad en Winschoten, verrijst de Blauwe Loper, zoals hij gaat heten. Dit moet de langste fietsbrug van Europa worden. De bouw moet in 2019 van start gaan.

Tenminste, dat is de verwachting, stelt projectleider Reinder Lanting. Gedeputeerde Staten heeft het budget onlangs goedgekeurd, in april geeft Provinciale Staten de definitieve klap. En als dat is gebeurd, start na de zomer de aanbesteding. “We hebben nu alleen nog een lap grond, na de zomer gaan we met de aannemer een ontwerp maken”, aldus Lanting.


Duurzaamheid staat voorop in het project: aannemers worden uitgedaagd om duurzame materialen en zonnecellen te gebruiken in hun ontwerp. De Blauwe Loper is een van deze slimme en groene projecten, waar Provincie Groningen voortdurend naar op zoek is. Dat betekent ook dat de aannemer meedenkt over de uitvoering van de werkzaamheden.

Bruggen

De Blauwe Loper bestaat eigenlijk uit vier bruggen: brugdelen over het Winschoterdiep, de Rijksweg A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Over het Winschoterdiep wordt het brugdeel ophaalbaar gemaakt, om schepen met een hoge mast de mogelijkheid te blijven geven hierlangs te varen.

Makkelijker bereikbaar

Met de komst van de Blauwe Loper kunnen bewoners vanuit Blauwestad gemakkelijker bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten zo sneller naar recreatieve voorzieningen in Blauwestad.

Kosten

Oorspronkelijk was 5 miljoen euro begroot voor het project, maar inmiddels is 1 miljoen euro extra gereserveerd. Ook gemeente Oldambt draagt een half miljoen bij, waardoor in totaal 6,5 miljoen euro beschikbaar is. 

Blauwestad is een relatief nieuw dorp in Oost-Groningen.