Langste fietsbrug van Europa tussen Winschoten en Blauwestad

woensdag 19 februari 2020
timer 1 min
In de provincie Groningen, tussen Winschoten en Blauwestad, zijn de eerste heipalen geslagen voor een fietsbrug van 800 meter, de langste van Europa.

De 800 meter lange fiets- en voetgangersbrug komt tuen Winschoten en Blauwestad. De brug is 'Blauwe Loper' gedoopt. Op 27 februari zal gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk samen met wethouder Bard Boon de start van de bouw feestelijk vieren, samen met omwonenden. 

De brug bestaat feitelijk uit vier bruggen: over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Het brugdeel over het winschoterdiep wordt een beweegbaar brugdek, om schepen met staande masten doorgang te kunnen bieden. In Winschoten zal de brug aansluiten op de fietsroute naar het centrum en op het Stadspark. De Blauwe Loper zal zoveel mogelijk van duurzame materialen geproduceerd worden. Planning is om de brug eind 2020 klaar te hebben.

 

De brug is een gezamenlijk proejct van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad. De provincie draag 6 miljoen euro bij, de gemeente 500 duizend euro.