Leerlingenvervoer Almere via de vluchtstrook

dinsdag 2 maart 2010
timer 2 min
 Leerlingenvervoer via vluchtstrook De dagelijkse files op de A1 en de A6 maken de reistijden van leerlingenvervoer langer dan wenselijk. Daarom heeft wethouder Martine Visser namens de gemeente Almere aan Rijkswaterstaat het verzoek gedaan om het leerlingenvervoer gebruik te laten maken van de vluchtstrook.
Leerlingenvervoer Almere via de vluchtstrook

 

 

Rijkswaterstaat heeft inmiddels laten weten hiermee bij wijze van proef in te stemmen voor de duur van één jaar.

Substantiële tijdwinst


“Op de files en de consequenties voor de reistijd heeft de gemeente weinig invloed. Wel op de reistijd die gemoeid is met het ophalen en weer terugbrengen van kinderen binnen Almere. De gemeente heeft daartoe met de vervoerders afgesproken dat de ophaal- en terugbrengtijd voor een kind niet meer bedraagt dan 60 minuten per dag,” geeft wethouder Martine Visser aan. “Echter, de bussen en taxi's die daarna uit Almere vertrekken lopen vast in de files op de A6 en A1. Bij de uitvoerders van het leerlingenvervoer hebben we geïnventariseerd of tijdwinst is te behalen indien gebruik kan worden gemaakt van vluchtstroken. Hieruit blijkt dat een substantiële tijdwinst (een half uur tot circa drie kwartier) haalbaar is als vervoerders gebruik mogen maken van de vluchtstroken op de A6 en de A27.\"

Ontheffing Rijkswaterstaat


Om de reistijd als gevolg van files terug te brengen heeft de gemeente aan Rijkswaterstaat gevraagd om een ontheffing voor de vluchtstrook op deze trajecten. Rijkswaterstaat heeft daar positief op gereageerd en zal voor de duur van één jaar bij wijze van proef de gevraagde ontheffing verlenen. De betreffende vervoerders hebben inmiddels een formeel verzoek voor ontheffing ingediend bij Rijkswaterstaat. Op basis van het formele verzoek zal Rijkswaterstaat een beschikking opstellen.