Luchtkwaliteit in Den Haag verbeterd

zaterdag 27 april 2013
timer 2 min
De luchtkwaliteit in Den Haag is de afgelopen jaren verbeterd. De concentraties van verontreinigingen uit uitlaatgassen waaronder fijnstof zijn gedaald. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van het Actieplan Luchtkwaliteit uit 2008.

Luchtkwaliteit in Den Haag verbeterd

Maatregelen voor strengere norm


De verbeteringen zijn voor een belangrijk deel toe te schrijven aan maatregelen uit het actieplan, zoals het instellen van de milieuzone, stadsbussen op aardgas en de sloopregeling voor oude auto's. Als het huidige beleid wordt voortgezet kan de strengere norm gehaald worden die vanaf 2015 geldt voor stikstofdioxide (NO2). De strengere norm voor fijnstof werd al in 2011 gehaald.

Verbeteren luchtkwaliteit


Wethouder Rabin Baldewsingh (Duurzaamheid en Milieu): "Schone lucht is goed voor de gezondheid van inwoners van Den Haag en zorgt ervoor dat de stad zich ruimtelijk en economisch kan blijven ontwikkelen. Het gemeentebestuur hecht daarom veel waarde aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. We zijn op de goede weg, maar er moet nog veel werk verzet worden. Iedere bijdrage telt. Ik roep inwoners en ondernemers dan ook op om alle mogelijkheden te benutten."


Normen kunnen gehaald worden


In 2013 krijgt de succesvolle sloopregeling voor oude auto's een vervolg. De nieuwe sloopregeling wordt zowel op personenauto's als op bestelbusjes van bedrijven gericht. In een eerder stadium werden de Lekstraat, Neherkade, Raamweg en Vaillantlaan benoemd tot mogelijke knelpunten. Uit nieuwe berekeningen volgens de landelijk geldende methode blijkt nu dat ook hier de strengere normen waaraan de luchtkwaliteit vanaf 2015 moet voldoen, gehaald kunnen worden. Soms zijn daarvoor aanpassingen nodig zoals een andere afstelling van de verkeerslichten waardoor het verkeer beter doorstroomt. In 2013 wordt aan de Lekstraat bij de uitgang van de Koningstunnel een proef gestart met een speciale verf die in combinatie met ultraviolet licht de luchtvervuiling kan afbreken.

Aanvullende maatregelen vanuit Rijk


De luchtkwaliteit in Den Haag is niet los te zien van die in de rest van Nederland en zelfs in Europa. Slechts eenderde deel van de in Den Haag gemeten luchtverontreiniging is het gevolg van lokale uitstoot, waarbij het verkeer de belangrijkste bron is. Punt van zorg is dat de uitstoot op Europees en nationaal niveau nog altijd te hoog is en zelfs stijgt. Dit kan het effect van lokale maatregelen teniet doen. De G4, Arnhem en Eindhoven hebben er daarom per brief bij het Rijk op aangedrongen aanvullende maatregelen te nemen.