Marktplaats voor Logistieke Innovatie krijgt vorm

dinsdag 24 juni 2014
timer 3 min
De eerste verladers en logistiek dienstverleners gebruiken de Marktplaats voor Logistieke Innovatie, een initiatief van de Verkeersonderneming Rotterdam, om efficiëntere logistieke oplossingen uit te werken die ook bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio Rotterdam.

Oplossingen zoeken

Deze vraagstukken gepubliceerd op de portal www.Marktplaatsvoorlogistiek.nl. 'Welk bedrijf helpt ons om ook in de avond of nacht producten veilig, geluidloos en efficiënt af te leveren ook al is er niemand in het filiaal aanwezig?' Zo luidt een van de uitdagingen waarvoor nu een oplossing wordt gezocht. Oplossingen kunnen gezocht worden in beveiliging, laad- en losregistratie en andere afleverconcepten, of in…?


Efficiency in de logistieke keten verhogen

De Marktplaats voor Logistiek Innovatie is niet alleen een broedplaats voor logistieke vraagstukken maar ook voor ideeën en oplossingen die de efficiency in de logistieke keten verhogen en een bijdrage leveren aan de bereikbaarheid van de regio Rotterdam. De Verkeersonderneming daagt verladers en vervoerders uit om vraagstukken op de Marktplaats aan te bieden en gebruik te maken van de denk- en durfkracht van aanbieders van diensten en producten van binnen en buiten de logistieke sector om deze vraagstukken op te lossen. Inmiddels hebben Van Gansewinkel, Sita en CleanLeaseFortex de handschoen opgepakt. Nog 10 andere deelnemende bedrijven worden voor de zomer bekend gemaakt. Districon en Panteia hebben samen met de bedrijven de vraagstukken voorbereid.

 

Inzet van creativiteit

De eerste bijeenkomst voor aanbieders op 3 juni was een succes. Tijdens de bijeenkomst werden de eerste vier innovatievragen gepresenteerd. De aanbieders gebruikten direct al hun creativiteit om ketenvraagstukken net even anders te formuleren om zo tot alternatieve invalshoeken en praktische oplossingen te komen. Ook is door aanbieders aangeven met welke ketenpartijen ze graag in contact komen om hun concepten en oplossingen verder te ontwikkelen en toe te passen.

 

Wie is De Verkeersonderneming?

De Verkeersonderneming is de uitvoeringsorganisatie voor het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de regio Rotterdam. Initiatiefnemers van deze samenwerkingsorganisatie zijn de gemeente Rotterdam, stadsregio Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam N.V. en het ministerie van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat. VNO-NCW, MKB Rotterdam, Deltalinqs, EVO, TLN, provincie Zuid-Holland, gemeenten Spijkenisse, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel en politie Rotterdam-Rijnmond zijn de belangrijkste adviseurs. Het doel is het bereikbaar maken en houden van Rotterdam (haven, stad en regio) door slim gebruik van het huidige asfalt, Slim Reizen en Slim Werken. De Verkeersonderneming is winnaar van Het Gouden RAI Wiel “omdat zij op verfrissende en praktische wijze regionale uitdagingen op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid oppakt.”