Met de app een zelfrijdende taxi bestellen in Singapore

vrijdag 26 augustus 2016
timer 2 min
Het Singaporese bedrijf nuTonomy is - als eerste ter wereld - gestart met een proef met zelfrijdende taxi's op de weg. Uber kondigde eerder nog aan eind deze maand te starten met het aanbieden van zelfrijdende taxi's in Pittsburgh en leek daarmee de eerste te zijn.

Sinds april 2016 was nuTonomy al dagelijks zelfrijdende voertuigen aan het testen in het One-North business district, waar de proef ook zal plaatsvinden. 

 

Software verbeteren

Een geselecteerde groep inwoners van Singapore kan via een app een gratis rit in een zelfrijdende taxi bestellen. De zelfrijdende taxi's rijden elektrisch; het gaat om een aangepaste Renault Zoe of een Mitsubishi i-MiEV. In totaal zijn er zes zelfrijdende taxi's in omloop tijdens de proef.

 

Tijdens de rit zal er een 'chauffeur' meerijden om in de gaten te houden hoe het gaat en in te grijpen indien nodig. Doel van de proef is ook om data te verzamelen en evalueren om zo onder meer de software te verbeteren. Hiermee hoopt nuTonomy in 2018 de service uit te kunnen breiden in Singapore. 

 

Uber

Eerder kondigde Uber al aan deze maand zelfrijdende taxi's aan te gaan bieden. De test in Singapore is beperkter dan de service van Uber in Pittsburgh, waar bijvoorbeeld iedere gebruiker een zelfrijdende taxi kan bestellen.

 

Wel is nuTonomy nu eerder dan Uber met zelfrijdende taxi's op de openbare weg. 

 

One-North

In Verkeer in Beeld 3 van 2016 - thema (C-)ITS - is in de rubriek 'Over de Grens' een artikel verschenen over autonoom vervoer in Singapore. In dit artikel komt ook de One-North campus naar voren, waar onderzoeksinstituut A*STAR en onderzoekssamenwerking SMART hun autonome voertuigen op de openbare weg testen.

 

Lees hier de preview van dit artikel>>

Foto's: nuTonomy