Milieu Centraal lanceert keuzehulp elektrische auto

dinsdag 22 oktober 2019
timer 2 min
Om autokopers te helpen bij hun keuze lanceert Milieu Centraal de keuzehulp elektrische auto. Met de tool kunnen potentiële kopers van een elektrische auto gemakkelijker een keuze maken.

Met de keuzehulp kunnen autokopers gemakkelijker uitzoeken of een elektrische auto bij ze past, gebaseerd op hun rijgedrag en de actieradius van de auto. 'Wie nu een nieuwe auto wil kopen aarzelt over bereik, kosten en laadmogelijkheden. Elektrisch rijden is dichterbij dan veel mensen denken.", aldus Milieu Centraal. 

 

Kosten

De keuzehulp rekent de kosten van een nieuwe elektrische auto uit, in vergelijking met een auto met een brandstofmotor. Dit doet de tool op basis van het verachte jaarkilometrage. De tool geeft ook tips over autodelen, opladen en tweedehands elektrische voertuigen. 

 

Milieu Centraal stelt dat de maandlasten van een nieuwe elektrische auto vaak lager zijn dan die van een benzineauto, gebaseerd op cijfers van de ANWB. Bij een gemiddeld jaarkilometrage en een gemiddelde middenklasser stelt Milieu Centraal dat de maandlasten van een elektrische auto iets boven de 600 euro uitkomen, bij een benzineauto is dat bijna 700 euro per maand. Het verschil is te verklaren door lagere energie- en onderhoudskosten en door belastingvoordelen. De hogere aanschafprijs van elektrische wagens werkt echter wel in het nadeel van elektrisch rijden. 

 

De tool is hier te raadplegen.