Minister Schultz wil mobiliteitsbudgetten stimuleren

vrijdag 5 april 2013
timer 2 min
Minister Schultz van Haegen wil de toepassing van mobiliteitsbudgetten stimuleren. Dat heeft ze 27 maart bekendgemaakt tijdens de presentatie van het rapport 'Slim reisbeleid in de praktijk' in Den Haag.

Minister Schultz wil mobiliteitsbudgetten stimuleren

Programma ‘Beter Benutten’


De minister wil dat doen binnen het programma ‘Beter Benutten’. Dat rapport is opgesteld door de werkgroep Mobiliteitsbudget van de B50, vijftig beeldbepalende werkgevers op het gebeid van Slim Werken Slim Reizen. Binnen het programma ‘Beter Benutten’ werken het Rijk, bedrijfsleven en verschillende regio’s samen om de bereikbaarheid in de drukste gebieden over weg, water en spoor te verbeteren. Dat doet het programma onder andere door ‘Slim Werken Slim Reizen’ mogelijk te maken.


Slimste manier van reizen kiezen


Voorzitter van het Netwerk ‘Slim Werken Slim Reizen’, Lodewijk de Waal, juicht het plan toe. “Een mobiliteitsbudget maakt het voor werknemers mogelijk om zelf per dag de slimste manier van reizen te kiezen. Daardoor neemt het aantal files af en hebben werknemers minder kantoorruimte nodig. Bovendien zorgt het bij werknemers voor een beter balans tussen werk en privé.”


Voorbeelden uit de praktijk   


Het rapport ‘Slim reisbeleid in de praktijk’ geeft antwoord op de vraag hoe werkgevers een mobiliteitsbudget kunnen invoeren om ervoor te zorgen dat hun werknemers slimmer werk- en reisgedrag vertonen. Het doet dat aan de hand van tien voorbeelden uit de praktijk. Tien kleine en grote bedriven geven aan hoe het invoeren van een mobiliteitsbudget bij hen concreet is verlopen en van welke prikkels om reisgedrag te beïnvloeden ze daarbij gebruik hebben gemaakt. Ook de motivatie, besluitvorming en procesobstakels van de bedrijven komen aan bod. Bedrijven kunnen zo leren van anderen die het mobiliteitsbudget al hebben ingevoerd.


Betere bereikbaarheid


Minister Schultz onderschreef 27 maart dat het rapport een impuls kan betekenen voor het activeren van werkgevers en het gebeid van slim werken en slim reizen. Ook de verbindingen die de B50 met werkgevers in andere regio’s heeft gelegd, dragen daar volgens haar aan bij. “Uiteindelijk leidt dit tot een nieuw netwerk van actieve werkgevers die vanuit hun eigen bedrijfsvoering aan de slag gaan met maatregelen die bijdragen aan een beter bereikbaarheid, een van de doelstellingen van het programma ‘Beter Benutten”, aldus de minister.

Kijk voor meer informatie op de site van Slim Werken Slim Reizen.