Mobiliteitsfonds Roermond voor structurele duurzame bereikbaarheid

maandag 3 maart 2014
timer 2 min
Woensdag 19 februari is het convenant Mobiliteitsfonds Roermond ondertekend. Dit Mobiliteitsfonds, de eerste in Nederland, organiseert de samenwerking binnen de gemeente en 1.200 ondernemers. Het Mobiliteitsfonds Roermond is het eerste publiek-private fonds in Nederland dat zich richt op duurzame mobiliteitsmaatregelen die op gemeenschappelijke basis bekostigd worden. Het fonds organiseert de samenwerking tussen de gemeente en de ondernemers om gezamenlijk bereikbaarheidsprojecten uit te voeren.

De kooptoeristen en Roermond als vestigingsstad voor vele industriële en dienstverlenende bedrijven zorgen regelmatig voor grote druk op de bereikbaarheid. Daarnaast worden er in de nabije toekomst ingrijpende wegwerkzaamheden uitgevoerd op de N280 binnen Roermond. Innovatieve oplossingen zijn noodzakelijk om hierop in te spelen

 

Mobiliteitsfonds Roermond

Het Mobiliteitsfonds Roermond moet een concrete bijdrage gaan leveren aan de bereikbaarheid  door uitvoering van “zachte” projecten en niet door asfalt te leggen. Doordat deze projecten mede worden bedacht en gedragen door de betrokken ondernemers en de gemeente kan er snel en in ieders belang gehandeld worden. Voor de basisfinanciering van het fonds zullen de gemeente en private partijen ieder de helft bijdragen. Deze is geraamd op € 100.000,-. Voor grote projecten wordt aparte financiering binnen overheden en bedrijfsleven gezocht.

 

Innovatie

“Innovatie is de basis geweest voor het mobiliteitsfonds” aldus wethouder Gerard IJff (verkeer en vervoer). Niet eerder in Nederland is een Mobiliteitsfonds opgezet waar publieke en private partijen structureel bijdragen aan projecten op gebied van mobiliteit en bereikbaarheid.  Dat Roermond iets unieks heeft, blijkt uit de aandacht uit binnen- én buitenland. “ Grote steden als Madrid, Birmingham, Warschau en Frankfurt zijn kennis komen ophalen hoe we in Roermond als gemeente samenwerken met private partijen binnen mobiliteit, daar morgen we gerust trots op zijn”. 

 

Start

Het Mobiliteitsfonds Roermond, tot stand gekomen is samenwerking met Advier, is reeds gestart met de uitvoering van het eerste grote project. De Roermondse binnenstadondernemers (BIZ Binnenstad) willen een “gastgerichte” bewegwijzering in de binnenstad tot het Designer Outlet Roermond realiseren. Dit wordt samen met het Mobiliteitsfonds uitgevoerd en moet dit jaar klaar zijn.