Natuur krijgt de ruimte in Noordwaard

donderdag 17 maart 2016
timer 3 min
Afgelopen jaar is een van de grootste Ruimte voor de Rivier-projecten opgeleverd: de ontpoldering van de Noordwaard. Om het gebied van 4450 hectare toegankelijk te houden, werden 35 bruggen en 13 gemalen gebouwd, die zoveel mogelijk ten dienste van de natuur staan.

Het ontwerp van kunstwerken en gemalen kenmerkt zich door eenvoud, verzorgde detaillering en functionaliteit. De bureaus ipv Delft en West8 tekenden samen voor het ontwerp, ipv Delft was daarna verantwoordelijk voor de uitwerking. De uitvoering van het gehele project was in handen van het consortium van Boskalis, Martens en Van Oord, Van Hattum en Blankevoort en de Gebroeders van Kessel.

 

Brugtypen

De bruggen zijn onder te verdelen in een drietal typen: kreekbrug, steurgatbrug en dijkbrug, elk met een eigen karakter. Tegelijkertijd is bij iedere brug de functie van zowel brug als constructie-elementen duidelijk afleesbaar. Zo bestaan de kreekbruggen uit brede, prefab betonnen steunpunten waarop een smaller brugdek ligt. Door het verschil in breedte zijn de steunpunten zichtbaar vanaf de brug. De kreekbruggen zijn voorzien van opvallende vogelstokken: met zorg geselecteerde echte boomtakken die zitruimte bieden aan de vogels die in de polder leven.

 

De steurgatbruggen, gelegen in het Steurgat, een belangrijke vaarweg in de Biesbosch, vallen met name op door hun schuin geplaatste bakstenen keermuren, die letterlijk toegangspoorten tot de Noordwaard vormen. De doorgang onder de steurgatbruggen is afsluitbaar bij hoog water.

 

Waterstand

Het meest opvallende brugtype is de dijkbrug. Deze heeft brede, asymmetrische steunpunten die de stroomrichting van het water aangeven. Het brugdek ligt deels verdiept op de steunpunten. Bij elke dijkbrug is een van de steunpunten voorzien van een geïntegreerde trap die de waterstand aangeeft. 

 

Een aantal van de gemalen doet vanwege hun ligging tevens dienst als uitkijkpunt. De bakstenen van de voor het project afgebroken historische boerderijen en schuren zijn hergebruikt in de gevels van de landbouwgemalen en om de natuur vrij spel te geven, heeft het metselwerk diepliggende voegen die aantrekkelijk zijn voor kleine organismen.

 

Vleermuiskasten

In materiaalgebruik en detaillering is veel rekening gehouden met de natuur, zodat de kunstwerken mooi opgaan in hun omgeving en ook de natuur de ruimte krijgt. Zo zitten er vleermuiskasten in sommige bruggen en gemalen, wordt de vorming van korstmossen gestimuleerd en is gekozen voor een bronskleurige coating van de hekwerken, die langzaam verkleurt en in de omgeving opgaat. Alle kunstwerken zijn voorzien van eveneens brons gecoate belettering die de naam van de polder aangeeft waarin brug of gemaal ligt. 

Lees verder

51e Gebruikersdag: Coronamaatregelen veroorzaken nieuwe verkeersregeldilemma’s

29 jun om 16:32 uur
“We moeten meer weten over fiets- en voetgangers en ov-bezettingsgraden”
Lees verder »

De straat op maat

29 jun om 15:46 uur
Als ontwerpers van de openbare ruimte werken we aan aantrekkelijke, groene en bereikbare steden en dorpen. We zijn…
Lees verder »

Van Brienenoordbrug krijgt opknapbeurt

23 jun om 10:16 uur
Vanaf 2025 krijgt de inmiddels verouderde Van Brienenoordbrug een flinke opknapbeurt. De boogbrug richting…
Lees verder »

Sweco levert GeoWeb-software aan Rijkswaterstaat

22 jun om 10:59 uur
Ingenieursadviesbureau Sweco gaat de komende 5,5 jaar GeoWeb-software leveren aan Rijkswaterstaat. Met GeoWeb…
Lees verder »

Het nieuwe normaal in binnenstad en dorpskern: hoe dan?

28 mei om 12:06 uur
Nu Nederland voorzichtig de eerste stappen uit de intelligente lockdown zet, neemt het aantal bewegingen ook weer…
Lees verder »

Podcast: een blokje om met XTNT

26 mei om 11:35 uur
Waarschijnlijk breng je momenteel veel tijd door achter je beeldscherm en ben je tegelijkertijd op zoek naar…
Lees verder »

Rotterdams experiment: meer ruimte voor fiets rondom Erasmusbrug

26 mei om 09:33 uur
In Rotterdam krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte rondom de Erasmusbrug om over te steken en voor te…
Lees verder »

Gratis webinar: Het nieuwe normaal in de fysieke leefomgeving

28 apr om 16:12 uur
Hoe komen we samen tot het nieuwe normaal in de fysieke leefomgeving? Wat spreken we af, met wie, voor wie? Leer…
Lees verder »