Nieuw metrostation in Den Haag geopend

woensdag 24 augustus 2016
timer 2 min
Het nieuwe Haags Startstation E-lijn (HSE) is in gebruik genomen. Het metrostation is door ProRail gebouwd en gaat sinds de opening onder de naam 'Den Haag Centraal' verder. Reizigers hebben er een directe verbinding met trein, tram en bus.

Met het nieuwe metrostation ‘Den Haag Centraal’ is een hoogwaardige stadsentree gerealiseerd, met een passende aansluiting op de OV-terminal Den Haag Centraal die eerder dit jaar werd geopend. Het station wordt ook op architectonisch gebied een aanwinst voor de stad genoemd. Met de opening komt een einde aan de extra overstap voor reizigers op de Laan van Nieuw Oost-Indië, die de afgelopen maanden nodig was.


Blikvanger

Het nieuwe station is direct naast en half boven het busplatform van Den Haag Centraal gebouwd. De metro’s bereiken het station op 12 meter hoogte via een lang viaduct. De blikvanger van het station is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe metrostation met de stationshal van Den Haag Centraal.


De bouw van de nieuwe halte werd door ProRail uitgevoerd, in opdracht van de gemeente Den Haag. RET, HTM en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Aannemer BAM bouwde de halte en ZJA Zwarts & Jansma Architecten maakten het ontwerp. HTM kan het station in de toekomst gebruiken in geval van calamiteiten. 


Timelapse

Hieronder vindt u een timelapse van twee jaar bouwen aan de HSE.


Bron: ProRail

Renovatie Den Haag Centraal. Foto: Igor Plotnikov / Shutterstock.com