Nieuwe impulsen in verkeersveiligheid

dinsdag 19 maart 2013
timer 2 min
XTNT gaf tijdens de bijeenkomst handvatten om de verkeersveiligheid te verbeteren met gedragsbeïnvloeding. In verrassende parallelsessies, waarin Pringles en dodelijke rotondes de revue passeerden, kwamen de deelnemers tot nieuwe inzichten.

Nieuwe impulsen in verkeersveiligheid

Beleidsimpuls Verkeersveiligheid


De verkeersveiligheid in Nederland is goed, maar het kan beter. Het feit dat het aantal verkeersdoden is toegenomen vraagt om maatregelen. Hiervoor is onder andere door het ministerie van IenM de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid opgesteld. De Beleidsimpuls Verkeersveiligheid is een aanvulling op de gezamenlijke nationale strategie, met als doel het aantal slachtoffers terug te dringen voor de doelgroepen waar het nog niet goed (genoeg) gaat. Op basis van de trends en ontwikkelingen is gekozen voor het versterken van het huidige beleid en gerichte vernieuwing. Analyse wijst uit dat fietsers, ouderen en jonge beginnende bestuurders extra aandacht verdienen. Hierop ligt de focus in de beleidsimpuls. Het gros van de aanwezigen erkent dat ook zij binnen de gemeente een of meer verkeersonveilige situaties kennen en dat hier zeker een oplossing voor moet komen.

Gedrag sleutel naar succes


XTNT stelt dat bij verkeersveiligheid gedrag de sleutel naar succes is en hanteert hierbij het Human Factors-model: mensen moeten maatregelen duidelijk kunnen waarnemen, dit begrijpen en ernaar kunnen en willen handelen. Pas dan zet je succesvol in op gedragsverandering. “Hiermee kun je mensen bewust keuzes laten maken. Maar wil je gedrag veranderen dan moet je ook de weerstanden en motieven van mensen goed op het netvlies hebben”, vindt Robbin. “Hiervoor heeft Rijkswaterstaat bijvoorbeeld de tien gouden regels opgesteld. De weggebruiker kan bijvoorbeeld niet alles tegelijk en accepteert alleen maatregelen die hij zinvol vindt. De kunst is om mensen op een meer onbewuste manier te verleiden.” Tijdens de bijeenkomst stonden drie invalshoeken centraal:
- Hoe maak je de infrastructuur veiliger door gedrag als uitgangspunt te nemen?
- Hoe zet je social media in om gedrag te inventariseren?
- Hoe geef je met onbewuste beïnvloeding gedrag een extra zetje?
Aan de hand van parallelsessies werden onder leiding van Joep Lax en Gerard Tertoolen van XTNT en Marco Redeman van Linked People een op interactieve en verfrissende wijze de onderwerpen onder de aandacht gebracht.