Nijmegen vraagt provincie in te grijpen op gevaarlijke N325

woensdag 5 februari 2020
timer 2 min
De gemeente Nijmegen heeft de provincie Gelderland gevraagd om maatregelen te nemen om de Nieuwe Ubbergseweg (N325) veiliger te maken.
De gemeenteraad heeft in een brief aan het provinciebestuur verzocht om maatregelen. Scholieren moeten de weg oversteken om op het Notre Dames des Anges in Ubbergen te komen. De N325 is een weg met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. De gemeente wil dat de snelheid van het autoverkeer ter hoogte van de oversteek omlaag gebracht wordt. De N325 is een provinciale weg, dus de gemeente kan zelf geen actie ondernemen. 
 
De gemeente denkt aan het verleggen van de grens van de bebouwde kom, zodat de ter plaatse geldende maximumsnelheid naar 50 kilometer per uur gebracht wordt. De gemeente dringt ook aan op snelheidsverlagende maatregelen. Ook oversteeklichten zijn wat de gemeente betreft een optie.
 
De oversteek wordt dagelijks door 300 leerlingen gebruikt, die twee keer per dag de weg over moeten steken. "Halverwege wachten zij regelmatig op de middengeleider, die veel meer fietsers moet huisvesten dan die aankan", beschrijft GroenLinks-raadslid Volkert Vintges. De weg is enkele jaren geleden vernieuwd. De provincie weigerde toen de maximumsnelheid te verlagen. Ook een verkeerslicht was volgens de provincie geen veilige optie, vanwege het risico dat automobilisten of fietsers het rode licht negeren. Deze optie ligt nu wel op tafel. 
 
(Bron: De Gelderlander)