Nooddiensten in Helmond automatisch groen licht

woensdag 5 juni 2019
timer 3 min
Nooddiensten en hulpverleningsvoertuigen krijgen in Helmond automatisch groen licht bij verkeerslichten. Dit moet het aantal ongevallen met deze voertuigen terugdringen en zorgen dat hulpverleners sneller op de plaats van bestemming aankomen.

Om de voorrangsvoertuigen groen licht te geven maakt de gemeente Helmond gebruik van 'GreenFlow for BlueLights' van Dynniq. Dit maakten Dynniq en partner KPN bekend op het ITS congres in Eindhoven. Het betreft een grote pilot die ambulance, brandweer, politie en logistieke dienstverleners prioriteit geeft op kruispunten binnen de gemeente Helmond. De pilot is onderdeel van het landelijke programma Talking Traffic. Dankzij de techniek communiceren de voorrangsvoertuigen met de verkeerslichten zodat de verkeersregelinstalaltie de aankomende hulpverleners prioriteit kan geven. 

 

In 2016 en 2017 vonden 148 ongevallen met voorrangsvoertuigen plaats. Een kwart daarvan betrof ongevallen op kruispunten binnen de bebouwde kom voorzien van verkeerslichten, waarbij het voorrangsvoertuig door rood reed. 

 

Cees de Wijs, CEO van Dynniq: “Dankzij de infrastructuur voor data-uitwisseling van Talking Traffic kunnen we innovatieve technologie implementeren die de samenleving veiliger en duurzamer maakt. We zijn er trots op dat we deze levensreddende pilot samen met onze partners mogelijk maken. Om ervoor te zorgen dat dit soort pilots ook opgeschaald kunnen worden, is het noodzakelijk dat de juiste voorwaarden geschapen worden die de benodigde partijen stimuleren om hiervoor grote investeringen te doen en co-creatie te omarmen.”

 

“We hebben een open ecosysteem gecreëerd voor de mobiliteitsmarkt, waarmee we bedrijven aan elkaar verbinden om innovatieve data oplossingen te ontwikkelen. Met de KPN Data Services Hub ondersteunen we organisaties om op een veilige en schaalbare manier hun data te delen. Bovendien vraagt dit vraagstuk om real-time dataontsluiting. We zijn blij hiermee bij te dragen aan een grotere verkeersveiligheid.”, aldus Anja de Vos, regiodirecteur Zuid Nederland bij KPN.


Elly Blanksma-van den Heuvel, Burgemeester gemeente Helmond: “In de Brainport regio ervaar je vandaag de dag al waar de toekomst van mobiliteit heen gaat. Helmond zet zich in voor innovatieve technologieën en slimme mobiliteit, dus werken we graag mee aan deze pilot om onze stad verkeersveiliger te maken zodra voorrangsvoertuigen uitrukken.”


Christophe van der Maat, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Brabant: “Innovaties zoals deze komen alleen tot stand als alle partijen samenwerken: regionaal, nationaal en internationaal.  En dat we GreenFlow vervolgens in de Brainport regio testen, past ook echt bij Brabant. Daar passen we innovaties graag toe in de praktijk. Zo leren we ervan, en dat kunnen we weer gebruiken om ze op grote schaal in te zetten. Zo werken we samen aan meer comfort en veiligheid voor alle weggebruikers.” 

Vlnr: Jacob Bangsgaard (Ertico), Nico Anten (Connekt), Cees de Wijs (Dynniq), Anja de Vos (KPN), Marc Glaudemans (prov. Noord-Brabant), Elly Blanksma (burg. Helmond), Paul van Dooren (Brandweer Brabant Zuidoost), John Jorritsma (Burg. EIndhoven)

Lees verder

Extra aantrekkelijk om auto te laten staan tijdens sluiting Piet Heintunnel

22 jul om 15:38 uur
De renovatie van de Piet Heintunnel is gestart. Van 25 juni tot en met uiterlijk 30 september 2022 is de tunnel…
Lees verder »

Proactief verkeersveiligheid verbeteren met intelligente software

28 jun om 11:08 uur
“Verkeersongevallen zijn wereldwijd een vaak voorkomende doodsoorzaak”, vertelt David Homola van Transoft. “Binnen…
Lees verder »

Duurzame renovatie met een passende uitstraling

3 mei om 10:31 uur
Bij de Ligustergarage in Leidschendam, gesitueerd naast het winkelcentrum Westfield Mall of The Netherlands,…
Lees verder »

Duidelijke en veilige infrastructuur bij openbare ruimtes

21 apr om 09:45 uur
Triflex biedt mogelijkheden die bijdragen aan een aantrekkelijke en veilig openbare ruimte. Te denken aan het…
Lees verder »

Integraal prestatiecontract: Gezamenlijk belang voorop

7 apr om 10:07 uur
Vialis werkt samen met Provincie Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Houten en gemeente Woerden aan het continu…
Lees verder »

Veilige routing op stations

6 apr om 10:26 uur
Bezoekers van stations en perrons dienen zo veilig mogelijk van A naar B te komen. Markeringen en veiligheid gaan…
Lees verder »

Overal connected met de solar smart bench

31 mrt om 13:22 uur
“De Smart Solar Bench is een echte ‘smart city’-toepassing”, vertelt Roman Druszecki van Armada Mobility. “In een…
Lees verder »

“We hebben de ruimte heel hard nodig”

30 mrt om 09:58 uur
Nederland staat voor een grote woningbouwopgave. De komende jaren worden zeker 50 duizend woningen per jaar extra…
Lees verder »