Nooddiensten in Helmond automatisch groen licht

woensdag 5 juni 2019
timer 3 min
Nooddiensten en hulpverleningsvoertuigen krijgen in Helmond automatisch groen licht bij verkeerslichten. Dit moet het aantal ongevallen met deze voertuigen terugdringen en zorgen dat hulpverleners sneller op de plaats van bestemming aankomen.

Om de voorrangsvoertuigen groen licht te geven maakt de gemeente Helmond gebruik van 'GreenFlow for BlueLights' van Dynniq. Dit maakten Dynniq en partner KPN bekend op het ITS congres in Eindhoven. Het betreft een grote pilot die ambulance, brandweer, politie en logistieke dienstverleners prioriteit geeft op kruispunten binnen de gemeente Helmond. De pilot is onderdeel van het landelijke programma Talking Traffic. Dankzij de techniek communiceren de voorrangsvoertuigen met de verkeerslichten zodat de verkeersregelinstalaltie de aankomende hulpverleners prioriteit kan geven. 

 

In 2016 en 2017 vonden 148 ongevallen met voorrangsvoertuigen plaats. Een kwart daarvan betrof ongevallen op kruispunten binnen de bebouwde kom voorzien van verkeerslichten, waarbij het voorrangsvoertuig door rood reed. 

 

Cees de Wijs, CEO van Dynniq: “Dankzij de infrastructuur voor data-uitwisseling van Talking Traffic kunnen we innovatieve technologie implementeren die de samenleving veiliger en duurzamer maakt. We zijn er trots op dat we deze levensreddende pilot samen met onze partners mogelijk maken. Om ervoor te zorgen dat dit soort pilots ook opgeschaald kunnen worden, is het noodzakelijk dat de juiste voorwaarden geschapen worden die de benodigde partijen stimuleren om hiervoor grote investeringen te doen en co-creatie te omarmen.”

 

“We hebben een open ecosysteem gecreëerd voor de mobiliteitsmarkt, waarmee we bedrijven aan elkaar verbinden om innovatieve data oplossingen te ontwikkelen. Met de KPN Data Services Hub ondersteunen we organisaties om op een veilige en schaalbare manier hun data te delen. Bovendien vraagt dit vraagstuk om real-time dataontsluiting. We zijn blij hiermee bij te dragen aan een grotere verkeersveiligheid.”, aldus Anja de Vos, regiodirecteur Zuid Nederland bij KPN.


Elly Blanksma-van den Heuvel, Burgemeester gemeente Helmond: “In de Brainport regio ervaar je vandaag de dag al waar de toekomst van mobiliteit heen gaat. Helmond zet zich in voor innovatieve technologieën en slimme mobiliteit, dus werken we graag mee aan deze pilot om onze stad verkeersveiliger te maken zodra voorrangsvoertuigen uitrukken.”


Christophe van der Maat, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Brabant: “Innovaties zoals deze komen alleen tot stand als alle partijen samenwerken: regionaal, nationaal en internationaal.  En dat we GreenFlow vervolgens in de Brainport regio testen, past ook echt bij Brabant. Daar passen we innovaties graag toe in de praktijk. Zo leren we ervan, en dat kunnen we weer gebruiken om ze op grote schaal in te zetten. Zo werken we samen aan meer comfort en veiligheid voor alle weggebruikers.” 

Vlnr: Jacob Bangsgaard (Ertico), Nico Anten (Connekt), Cees de Wijs (Dynniq), Anja de Vos (KPN), Marc Glaudemans (prov. Noord-Brabant), Elly Blanksma (burg. Helmond), Paul van Dooren (Brandweer Brabant Zuidoost), John Jorritsma (Burg. EIndhoven)

Lees verder

51e Gebruikersdag: Coronamaatregelen veroorzaken nieuwe verkeersregeldilemma’s

29 jun om 16:32 uur
“We moeten meer weten over fiets- en voetgangers en ov-bezettingsgraden”
Lees verder »

Van Brienenoordbrug krijgt opknapbeurt

23 jun om 10:16 uur
Vanaf 2025 krijgt de inmiddels verouderde Van Brienenoordbrug een flinke opknapbeurt. De boogbrug richting…
Lees verder »

Sweco levert GeoWeb-software aan Rijkswaterstaat

22 jun om 10:59 uur
Ingenieursadviesbureau Sweco gaat de komende 5,5 jaar GeoWeb-software leveren aan Rijkswaterstaat. Met GeoWeb…
Lees verder »

Het nieuwe normaal in binnenstad en dorpskern: hoe dan?

28 mei om 12:06 uur
Nu Nederland voorzichtig de eerste stappen uit de intelligente lockdown zet, neemt het aantal bewegingen ook weer…
Lees verder »

Podcast: een blokje om met XTNT

26 mei om 11:35 uur
Waarschijnlijk breng je momenteel veel tijd door achter je beeldscherm en ben je tegelijkertijd op zoek naar…
Lees verder »

Rotterdams experiment: meer ruimte voor fiets rondom Erasmusbrug

26 mei om 09:33 uur
In Rotterdam krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte rondom de Erasmusbrug om over te steken en voor te…
Lees verder »

Gratis webinar: Het nieuwe normaal in de fysieke leefomgeving

28 apr om 16:12 uur
Hoe komen we samen tot het nieuwe normaal in de fysieke leefomgeving? Wat spreken we af, met wie, voor wie? Leer…
Lees verder »

Nieuwe rotonde in Scheveningen maakt havengebied beter bereikbaar

30 mrt om 14:59 uurtimer1 min
In Scheveningen is de rotonde op de kruising Westduinweg-Schokkerweg opgeleverd. De rotonde maakt het havengebied…
Lees verder »