Noord-Brabant vraagt bedrijfsleven om oplossing spookfiles

maandag 25 november 2013
timer 3 min
Liefst 30 tot 40 procent van de files op de Noord-Brabantse A58 tussen Tilburg en Eindhoven is een spookfile: die ontstaat doordat een chauffeur op een drukke weg onverwacht moet remmen, waarmee hij een kettingreactie veroorzaakt. 

Noord-Brabant vraagt bedrijfsleven om oplossing spookfiles

Oplossingen bedenken


Om dit probleem aan te pakken nodigt de provincie bedrijven uit om oplossingen te bedenken om spookfiles te voorkomen. Gedeputeerde Ruud van Heugten: “We gaan als overheden samenwerken met kennisinstellingen en marktpartijen om te komen tot innovaties die leiden tot concrete en bruikbare oplossingen. Deze oplossingen moeten al in 2014 resulteren in een betere benutting van de capaciteit van de A58.”

Flauwe bochten en lichte hellingen

Waarom er op de A58 zoveel files ontstaan heeft te maken met een aantal oorzaken, aldus projectleider Bram Hendrix. “De weg zit tegen de maximale capaciteit aan. Op het moment dat er iemand remt, heeft dat vrijwel meteen een file tot gevolg. Daarnaast zitten er enkele flauwe bochten en lichte hellingen in de weg waardoor mensen soms even de voet van het gaspedaal halen waardoor achteropkomend verkeer ook moet afremmen.”

Individueel snelheidsadvies 

Het is de bedoeling dat deze oplossingen in 2014 daadwerkelijk uit te voeren om zodoende het aantal files te verminderen. Tot eind november kunnen geïnteresseerde partijen zich inschrijven met hun projectvoorstel. Bedrijven gaan een concrete oplossing ontwikkelen waarbij automobilisten individueel snelheidsadvies op maat krijgen. Daarbij is het voorstelbaar dat auto’s met elkaar gaan communiceren en zo kunnen reageren op wat er op de weg gebeurt.

Reactie van de reiziger

Als de provincie straks een keuze maakt voor eenspecifiek project is het natuurlijk nog afwachten hoe de reiziger zelf gaat reageren. Hendrix: “Hoe we weggebruikers ertoe gaan aanzetten om de reisinformatie te gebruiken is nog niet duidelijk. Dat is afhankelijk van de wijze waarop de bedrijven bedenken om weggebruikers met informatie te beïnvloeden. We wachten de ideeën en projecten van de bedrijven af die daar een innovatieve oplossing voor bedenken.” Hoewel dit project zich voornamelijk op de A58 richt, wordt de kennis die hiermee wordt opgedaan straks breder ingezet. Gedeputeerde Van Heugten: “Samen zorgen we ervoor dat deze spookfiles tot het verleden gaan behoren en dat ook de rest van Nederland daar profijt van zal hebben.”

Dit artikel is verschenen in het Beter Benutten/ITS Dossier in Verkeer in Beeld #5 2013.