Open brief aan kamer ter bescherming privacy

vrijdag 11 april 2014
timer 2 min
Er dreigt een plan van de Tweede Kamer om een privacyschendend wetsvoorstel inzake automatische nummerplaatherkenning (ANPR) aan te nemen. De voorzitter van de stichting Privacy First stuurde de kamer in reactie op het wetsvoorstel een open brief.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel betreft het aannemen van een wetswijziging waarmee de automatische kentekenregistratie (ANPR) in Nederland wordt uitgebreid. Terwijl op dit moment alleen met rede verdachte kentekens worden bewaard en nagetrokken, ligt nu het plan op tafel om de kentekens van alle inwoners van Nederland vier weken lang te bewaren.

 

Open brief

“In plaats van de huidige praktijk alsnog van een degelijke rechtsbasis te voorzien, gaat minister Opstelten in zijn wetsvoorstel echter meteen tien stappen verder door voortaan ieders kenteken in een politiedatabank op te slaan. Dit is zijn zoveelste centrale database ICT-project, startend met €4 mln aan kosten, in werkelijkheid gaat dit richting €50-100 mln.”, meldt de voorzitter van Privacy First, een onafhankelijke stichting met als doel het behouden en bevorderen van het recht op privacy alsmede de persoonlijke vrijheid van leefomgeving, in zijn open brief aan de kamer.


Hele brief lezen?

In bijgaande PDF vindt u de volledige open brief die de voorzitter van Privacy First aan de Tweede Kamer verstuurde.