Oproep tot scenarioplanning in open proces

zondag 27 juli 2014
timer 3 min
In de economische sector en natte infra worden al lange tijd visies en scenario's opgesteld om de mogelijke effecten op het totale beleid en gebruik te definiëren, maar in de verkeer- en vervoersector ontbreekt deze manier van werken nog. Terwijl trends en ontwikkelingen als de veranderende centrumfunctie, verstedelijking én krimp en de razendsnelle technologische ontwikkelingen onomkeerbaar effect zullen hebben op de mobiliteitssector. In deze kan concrete scenarioplanning u helpen klaar te zijn voor de toekomst en u nu al helpen onderbouwde keuzes te maken omtrent investeringen. Daarom roepen de initiatiefnemers van Scenarioplanning u op om in een open proces gezamenlijk tot een objectief toekomstbeeld te komen.

Open proces als leidraad

De huidige trends, ontwikkelingen en meer worden tijdens de workshop uitgediept en onderbouwd met praktijkvoorbeelden. Eerder dit jaar heeft Movinnio een kernteam samengesteld, bestaande uit Robert-Jan Roos, Joep Dickhaut, Rik Jonker en Johan Diepens, die dit op persoonlijke titel doen. De workshop is vooral bedoeld als oproep aan u: om mee te denken en uw kritische inbreng te delen. Robert Jan Roos, senior adviseur verkeer en OV bij Arcadis, vult aan: “In de workshop onderbouwen we waarom we nu al aan de slag moeten en over bepaalde investeringen moeten nadenken. Hierover gaan we graag met de deelnemers in discussie. Neem de verbreding van wegen die nu op diverse plaatsen wordt uitgevoerd. Als in de toekomst voertuigen worden gekoppeld en in colonnes gaan rijden, dan krijg je een hele andere benutting van de infrastructuur. En welke invloed hebben ontwikkelingen als elektrisch en CO2-neutraal rijden op de totale mobiliteitsmarkt? Dit hebben we nog niet goed op het netvlies.” Roos vervolgt: “Je ziet dat in de hele sector steeds bepaalde stappen worden gezet. Als de autobranche over 20 jaar zover is dat we CO2-neutraal kunnen rijden, dan komt er een verscheidenheid aan vervoersystemen. Daar moeten we over nadenken: wat is het effect en de impact op de maatschappij en hoe ga je dan met je wegennet om?”

 

Integrale mobiliteit

Roos ziet integrale mobiliteit als antwoord op de huidige trends en ontwikkelingen. “Integrale mobiliteit staat mijns inziens voor drempelloos overstappen; als gebruiker comfortabel en zonder nadenken over kunnen stappen van (deel)auto naar fiets of Ov-systeem. Oftewel: eenvoudig kunnen kiezen tussen verschillende vervoersystemen en gebruik kunnen maken van je totale omgeving staat voor integrale mobiliteit.” Voordelen als filevermindering, een hogere bezettingsgraad in het OV en verhoogde kwaliteit van de leefomgeving zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Om daadwerkelijk tot dit toekomstbeeld te komen werkt het kernteam aan scenario’s voor de mobiliteitssector.

 

Wrijving geeft glans

Niet alleen vond scenarioplanning een plek in het Movinnio Congres van 11 september, er wordt ook een brede uitvraag via de Movinnio LinkedIn Group gedaan.  “Laten we bij elkaar komen en de discussie aangaan”, roept Roos op. “Wrijving geeft glans, dan kom je tot goede stappen en goed onderbouwde scenario’s in mobiliteit. We zijn op zoek naar gezonde weerstand in onze manier van denken, met de ambitie om in twee jaar tijd tot een concrete aanpak te komen.”

 

 

Oproep aan u om tot een objectief, toekomstvast plan te komen voor de mobiliteitssector