Overgedragen treinconcessies vallen in de smaak

vrijdag 28 maart 2014
timer 3 min
Ov-reizigers zijn in 2013 even tevreden over hun bus, tram, metro, regionale trein en boot als in 2012: zij waarderen de kwaliteit van hun ritten met een 7,4. In totaal geeft 81,3 procent van de respondenten een 7,0 of hoger. Dit blijkt uit de OV-Klantenbarometer 2013 van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV).

De opvallendste resultaten

-       Aanzienlijk hogere cijfers worden gegeven op vijf treindiensten waar na aanbesteding een andere vervoerder rijdt. Zo ziet de treindienst Zwolle–Emmen, die jarenlang onderaan in de rankschikking heeft gestaan, de waardering flink stijgen: van een 6,3 naar een 7,7. Daarmee springt de lijn van plaats 75 naar 9 in de ranking. Ook de vernieuwde diensten Zutphen–Winterswijk, Arnhem–Winterswijk, Arnhem–Tiel en Apeldoorn–Zutphen  worden veel beter gewaardeerd. De best gewaardeerde treindienst blijft overigens Zwolle–Kampen met een 7,8 (was 7,7).

-       In het stadsvervoer waarderen reizigers de Rotterdamse tram nu voor het vijfde achtereenvolgende jaar hoger, van 7,3 naar 7,6. De bus in de Maasstad stijgt met 0,2 naar een 7,5 en de metro met 0,1 naar een 7,5. Het beste stadsvervoer wordt, net als in 2012, geleverd in een middelgrote stad, in Apeldoorn. Reizigers waarderen de busdiensten in deze stad opnieuw met een 7,7. De belangrijkste daler is, vlak voor de concessiewisseling, het stadsvervoer van Utrecht.

-       In het streekvervoer vallen de goede rapportcijfers op van de verschillende Noord-Hollandse vervoergebieden. Waterland spant met een 7,8 de kroon (+0,2 punt). Het busvervoer in Zaanstreek en Gooi en Vechtstreek volgen met 7,7. Amstelland-Meerlanden, Noord-Holland Noord en Haarlem IJmond scoren een 7,6. Reizigers op de snelle veerdienst tussen Velsen en Amsterdam, die eind 2013 is beëindigd, geven een 8,8, het hoogste algemene oordeel ooit.

-       Het gebruiksgemak van OV-chipkaart wordt met een 7,6 opnieuw beter gewaardeerd. In 2010 is dit nog een 6,8. Het gemak van het betalen (zoals saldo laden) stijgt in waardering, van een 7,3 in 2012 naar een 7,5 in 2013.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek OV-Klantenbarometer wordt jaarlijks gehouden onder reizigers in bus, tram, metro, regionale trein en boot. Ongeveer 90.000 reizigers op 6.493 ov-ritten vullen in het voertuig een schriftelijke enquête in en geven rapportcijfers aan verschillende aspecten van hun rit: algemene waardering, zitplaats, netheid, informatie, tarief, frequentie en sociale veiligheid. Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research in opdracht van het KpVV. Het KpVV is onderdeel van CROW, kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte.

De belangrijkste onderzoeksresultaten staan in de rapportage Landelijke cijfers, vanaf 25 maart 12.00 uur te vinden op www.kpvv.nl en op www.ovklantenbarometer.nl . Daar zijn ook de 35 deelrapportages te downloaden.

 

Belangrijkste uitkomsten OV-barometer 2013