Pilot Floating Car Data in verkeersmanagement

woensdag 4 november 2015
timer 2 min
NDW onderzoekt samen met Connecting Mobility en de Innovatiecentrale de mogelijkheden van het gebruik van Floating Car Data (FCD) in verkeersmanagement. Kan een wegverkeersleider gebruikmaken van FCD voor zijn werkzaamheden? Is de huidige gegevensinput met de daarop gebaseerde triggers te vervangen door andere inwinning? De pilot gaat deze maand van start.

Diverse verkeersmanagement maatregelen, zoals afkruisingen, het instellen van spitsstroken en andere regelscenario’s, worden in de RWS-verkeerscentrales geactiveerd op basis van intensiteitsgegevens uit indicatielussen. De centrale vraag in deze pilot is of dit ook op basis van FCD mogelijk is. Met behulp van historische gegevens worden de definities van de huidige triggers omgezet naar nieuwe definities op basis van FCD. Daarna wordt tijdens de twee spitsperioden in de Innovatiecentrale onderzocht in welke mate deze nieuw gedefineerde triggers voldoen.


Mogelijkheden FCD

De Innovatiecentrale is uitgerust met de standaard tooling van een verkeerscentrale, maar biedt ook de mogelijkheid om real-time andere informatiebronnen toe te voegen. Tijdens de proef wordt de informatie uit de lussen afgeschermd. Hierdoor wordt inzichtelijk in welke situaties FCD de huidige lusdata kan vervangen en wanneer dit niet kan. Ook wordt gekeken of FCD nieuwe mogelijkheden biedt. 


Bron: Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW)

In welke situaties kan FCD de huidige lusdata vervangen?