Plasticvanger in Schiedamse Wilhelminahaven moet voor schone oever zorgen

dinsdag 28 juli 2020

De natuurvriendelijke oever in het getijdenpark bij de Wilhelminahaven in Schiedam is in mei 2020 opgeleverd. Nu staat een innovatieve plasticvanger op de rol, om vervuiling tegen te gaan en de oever schoon te houden. Door de aanleg van de oever komt er meer groen langs de Nieuwe Maas, zodat een beter leefgebied voor plant en dier ontstaat. Het project is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de gemeente Schiedam. 

Plaatsing plasticvanger

Rene Alberts, projectleider van gemeente Schiedam, tegen Rijkswaterstaat: "Nu de natuurvriendelijke oever en het getijdenpark bijna klaar zijn, verschuift onze focus naar beheer, onderhoud en drijfvuil. Pas nu het getijdenpark bijna af is, zien we hoe de afvalstromen zich gedragen. Wat blijkt: er blijft inderdaad allerlei rotzooi achter. We verwachtten dit al in één hoek, die recht op de windrichting staat. Op een andere plek zit een bocht in de oever, ook daar hoopt het afval zich op. Dat wisten we vooraf niet. Doordat we nu zien waar het afval zich concentreert, kunnen we het ontwerp van de plasticvanger nog aanpassen."

Fuik

Het gaat om een systeem dat al het drijvende afval op moet vangen, zoals verpakkingen en flesjes, maar ook kleinere plastic deeltjes worden door het systeem uit het water gefilterd. De plasticvanger werkt als een soort fuik en kan ongeveer 12 kubieke meter afval verzamelen voordat hij geleegd moet worden. De plasticvanger komt voor de oever te liggen. Over 180 meter worden palen in het water geplaatst. Tussen de palen worden schermen geplaatst die boven het water uitsteken, om het afval op te vangen en richting plasticvanger te geleiden. 

Bron: Rijkswaterstaat.

 

Foto: Shutterstock