Reizen met bijna de snelheid van geluid

maandag 25 januari 2016
timer 4 min
Team Delft Hyperloop van de TU Delft presenteerde vorige week het ontwerp waarmee het team deelneemt aan de Hyperloop-competitie van Elon Musk in de USA. De Hyperloop is een revolutionair concept, dat bestaat uit een buizensysteem met capsules waarin mensen met bijna de snelheid van het geluid worden vervoerd.

In 2015 werd de aftrap gegevens voor de ‘Hyperloop Pod Competition’ voor studententeams en bedrijven over de hele wereld om de ontwikkeling van een werkend prototype te stimuleren. Het team van de TU Delft is inmiddels door naar de tweede ronde, die eind van de maand in Texas plaatsvindt. Daarna zal Team Delft Hyperloop een prototype van de capsule bouwen.
 

Revolutionair en duurzaam

De Hyperloop is een revolutionair en duurzaam concept dat mensen in staat stelt om te reizen met de snelheid van vliegtuigen, maar met het comfort van een trein en voor een fractie van de energie die wordt gebruikt door de huidige transportmiddelen. De Hyperloop is een high-speed transportsysteem met buizen, waarin capsules met passagiers voortbewegen. De buizen staan onder een lage druk, waardoor de luchtweerstand zo laag is dat er bijna met de snelheid van het geluid kan worden gereisd. De Hyperloop brengt passagiers in no-time naar bestemmingen honderden kilometers verderop. Zo zal het mogelijk zijn om binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs of Berlijn te reizen. Tijdens het transport worden geen broeikasgassen uitgestoten. Tim Houter, team captain van Delft Hyperloop: “De transportsector is één van de allergrootste energieverbruikers ter wereld. Innovatie is lange tijd ver te zoeken geweest. Daar moet verandering in komen. De Hyperloop moet na de boot, de auto, de trein en het vliegtuig de vijfde vorm van transport worden." 


De Hyperloop-competitie

In de jaren ‘70 werd het concept van de Hyperloop voor het eerst beschreven, maar in 2013 verwierf het concept wereldwijde aandacht toen Elon Musk (oprichter van SpaceX en medeoprichter van Paypal en Tesla) er een white paper over publiceerde. In 2015 werd de ‘Hyperloop Pod Competition’ gestart om de ontwikkeling van een werkend prototype te stimuleren. Het idee is simpel: studententeams en bedrijven over de hele wereld ontwerpen, bouwen en testen hun eigen Hyperloop-capsule. Het team van de TU Delft wil de competitie winnen met een veilige, snelle en betrouwbare capsule. 


Het Delftse ontwerp

De uitwerking van het Hyperloop-concept is volgens Elon Musk een capsule met aan de voorkant een grote compressor om de lucht uit de buis op te zuigen waardoor de luchtweerstand nog lager wordt. Deze lucht wordt onder de capsule uitgeblazen zodat de capsule op een luchtkussen zweeft. Hierdoor is er geen mechanisch contact, wat slijtage en onderhoud aan de buis en de capsules minimaliseert. De capsule wordt op het station geaccelereerd, waarna deze naar het volgende station zweeft en daar weer wordt afgeremd. Dit is mogelijk omdat de luchtdruk in de buis zo laag is, dat er bijna geen luchtweerstand ontstaat. Bij het afremmen wordt weer energie teruggewonnen, wat het Hyperloop-transport zeer energie-efficiënt maakt. Om de lucht echter hard genoeg onder de capsule uit te blazen om het zweven mogelijk te maken, is een compressor nodig. Die heeft de nodige nadelen want het energieverbruik is hoog en er zijn goedkopere systemen voor de aanleg van een Hyperloop-traject mogelijk. Delft Hyperloop heeft daarom gekozen voor een ontwerp van een capsule met een aerodynamische vorm en een elektrodynamische ophanging. Om de capsule in de tunnel te laten zweven heeft het Delftse team gekozen voor permanente magneten. Als deze magneten, die onder de capsule zijn geplaatst, boven een geleidende plaat van bijvoorbeeld aluminium bewegen, gaat de capsule vanzelf zweven. Dit minimaliseert het energieverbruik en de aanlegkosten van het traject. Ook in het Delftse ontwerp is geen mechanisch contact, wat betekent dat wanneer de Hyperloop-trajecten eenmaal zijn aangelegd, er nauwelijks tot geen onderhoud nodig is. 


Tweede ronde in Texas

Team Delft Hyperloop zal op 29 en 30 januari 2016 als een van de meer dan honderd teams naar het Design Weekend van SpaceX in Texas afreizen om het design te presenteren. Daarna begint het team direct aan de bouw van de Hyperloop-capsule in Delft om deze mee te nemen naar de finale van de wedstrijd. Deze finale vindt plaats in de zomer van 2016 in Hawthorne, Californië. Daar wordt naast het hoofdkantoor van SpaceX een testbuis van 1,6 kilometer aangelegd waarin de Hyperloop-capsules zullen racen. De capsules worden daar door experts van Tesla Motors, SpaceX en een aantal  hoogleraren beoordeeld op het ontwerp en de prestaties.


Gerelateerd artikel: Hyperloop de toekomst van vervoer 

 

 

Delfts ontwerp van de hyperloop