Rijk investeert in OV Parkstad Limburg

donderdag 29 april 2010
timer 2 min
De Tweede Kamer heeft definitief besloten €9 miljoen bij te dragen aan de aaleg van de Avantislijn tussen Kerkrade en Aachen. Ook heeft de Kamer alle voorstellen uit de initiatiefnota “De grenzen voorbij” aangenomen. 
Rijk investeert in OV Parkstad Limburg

 

Intercity Heerlen-Aachen


Dat die initiatiefnota is aangenomen betekent onder meer dat HSL-station Aachen vanaf 2015 waarschijnlijk deel uitmaakt van het Nederlandse hoofdrailnet. En dat maakt de weg vrij voor een duurzame intercityverbinding Eindhoven- Heerlen-Aachen.

Avantislijn


De Avantislijn vormt een nieuwe verbinding tussen Heerlen, Kerkrade en Aachen via het Science- en Businesspark Avantis. Met de Rijksbijdrage en bijdragen van de Provincie Limburg, Heerlen en Kerkrade kan de Avantislijn aan Nederlandse zijde de komende jaren aangelegd worden. Dit jaar wordt ook een besluit verwacht over de aanleg aan Duitse zijde.


Grensoverschrijdend openbaar vervoer


De Avantislijn maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen om het grensoverschrijdend openbaar vervoer te optimaliseren. Al eerder besloot de Kamer €20 miljoen beschikbaar te stellen voor de spoorverdubbeling en elektrificatie van het spoor tussen Heerlen en Herzogenrath. Van deze spoorverbetering kan vanaf 2013 ook daadwerkelijk gebruik worden gemaakt.

Spoorverbetering


De voorstellen uit de initiatiefnota “De grenzen voorbij” van Kamerleden Ger Koopmans (CDA) en Ernst Cramer (CU) ondersteunen deze spoorverbetering. Na instemming van de Kamer betekent dat ondermeer dat vanaf 2015 HSLstations net over de grens (zoals Aachen en Düsseldorf) deel uitmaken van het Nederlandse hoofdrailnet. Proefprojecten, zoals de intercityverbinding Eindhoven-Heerlen-Aachen, kunnen startsubsidies krijgen en er kunnen geschikte treinstellen beschikbaar komen.

Parkstad Limburg in de lift


De samenwerking voor het grensoverschrijdend openbaar vervoer tussen stadsregio Parkstad Limburg, gemeente Heerlen, Provincie Limburg en het Aachener Verkehrsverbund werpt daarmee zijn vruchten af. Parkstadvoorzitter Paul Depla spreekt van een belangrijke resultaat: “Parkstad Limburg zit in de lift en dat heeft alles te maken met de investeringen die we in de regio doen. We kunnen nu weer verder met het maken van betere verbindingen met de regio Aachen. Alle inspanning en investering om de nationale grens als barrière tussen onze beide regio's te slechten, is welkom. Met deze Rijksbijdrage zijn we daarin nu weer een stap verder gekomen.”

Terug naar overzicht nieuws >>>