Rijkswaterstaat gaat bandenspanning vrachtwagens A16 monitoren

vrijdag 8 november 2019
timer 3 min
Rijkswaterstaat gaat de bandenspanning van vrachtwagens op de A16 melden aan vervoerders. Wegvervoerders die regelmatig gebruikmaken van de A16 kunnen nu hun voertuigen aanmelden bij Rijkswaterstaat. Als Rijkswaterstaat constateert dat een van de deelnemende vrachtwagens met een te lage bandenspanning rijdt, ontvangt het bedrijf automatisch een melding.

Sinds augustus 2019 ligt op de rechter rijstrook van de A16 in noordelijke richting, voor de afrit 's-Gravendeel, een bandenmeetpunt. Het systeem meet afwijkingen in de bandenspanning van alle passerende vrachtwagens. Tot nu toe blijkt 0,8 procent van de passerende vrachtwagens met een te lage bandenspanning te rijden. Het betreft een proef die Rijkswaterstaat uitvoert samen met de Verkeersonderneming.

Grote impact

Jeroen Koving, projectmanager bij Rijkswaterstaat: "Incidenten met vrachtauto’s hebben relatief grote impact op het hoofdwegennet. Zo’n 40% van de pechgevallen bij trucks wordt veroorzaakt door bandenproblemen.Een stilstaande truck op de vluchtstrook langs de snelweg leidt tot files, opstoppingen en in sommige gevallen zelfs ongelukken. Voorkomen is beter dan genezen, dus we willen met dit systeem het aantal pechgevallen veroorzaakt door bandenproblemen terugdringen."

Automatische melding

Tijdens de proef kunnen transporteurs hun ketekens aanleveren bij Rijkswaterstaat. Zodra er een afwijking in de banden wordt geconstateerd en een kenteken in het systeem voorkomt, krijgt de transporteur automatisch via de e-mail een rapport toegestuurd waarin het probleem aangegeven wordt.

 

Korving: "Oppompen van een truckband met te lage spanning doe je niet zomaar even net zoals bij een personenauto. Dat gaat tot 9 bar en is vakmanschap, omdat het ding kan ontploffen. Langs de kant van de weg informeren heeft dus niet altijd zin, omdat de chauffeur er niet direct iets aan kan doen. En we willen uiteraard geen tientallen stilstaande vrachtwagens bij het meetpunt. Daarom benaderen we de backoffice van de chauffeur, zodat het bedrijf zelf in de werkplaats de banden kan controleren en eventueel preventief vervangen."

Balken in het wegdek

Er zitten drie balken in de rechter rijstrook van het wegdek die een drukprofiel maken zodra een vrachtwagen er overheen rijdt.  Zodra het systeem een lagere druk dan 5 bar constateert wordt een melding doorgegeven. Op dit moment zijn er 30 duizend kentekens geregistreerd voor de proef. Het project is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en De Verkeersonderneming die gezamenlijk werken aan het verminderen van incidenten en ongevallen in de Rotterdamse regio. Transportondernemers en trailerverhuurders die een melding willen ontvangen als een van hun passerende vrachtwagens een te lage bandenspanning heeft kunnen zich aanmelden via het contactformulier proef bandenmeetsysteem vrachtverkeer A16 op Rijkswaterstaat.nl.

Lees verder

Wat zijn de mobiliteitsplannen van de politieke partijen?

26 jan om 15:02 uur
De Tweede Kamerverkiezingen staan op 17 maart voor de deur. Wat zijn de verschillende politieke partijen van plan…
Lees verder »

Wat kunnen we leren van de coronacrisis leren over gedragsbeïnvloeding?

25 jan om 14:32 uur
Tijdens de persconferenties van minister-president Rutte valt het woord ‘gedrag’ voortdurend. Met het gegeven dat…
Lees verder »

De kracht die de boel in beweging bracht

13 jan om 15:34 uur
Mobiliteitsgedrag was altijd moeilijk te veranderen. Velen werkten de afgelopen jaren om mensen uit de auto en in…
Lees verder »

Online evenement over experiment Snuffelfiets: fietsend meten met sensoren

11 jan om 14:30 uur
Sinds juni 2019 brengen ruim 500 inwoners in de provincie Utrecht en een deel van Gelderland met een meetkastje op…
Lees verder »

Parkeerverguning tweede auto in Amsterdam fors duurder

6 jan om 14:45 uur
De gemeente Amsterdam wil het bezit van een tweede auto ontmoedigen. Daarom wordt een parkeervergunning voor een…
Lees verder »

GIS-experts leveren gemeentelijke data, verkeerskundige analyseert

22 dec 2020
Verkeersveiligheidsexperts van Antea Group en Royal HaskoningDHV helpen gemeenten bij het opstarten van…
Lees verder »

16 december: online RESOLVE-conferentie

8 dec 2020
Op 16 december 2020 organiseert het Interreg Europe-project RESOLVE de laatste online conferentie om de resultaten…
Lees verder »

Minister Van Nieuwenhuizen tekent Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht

18 nov 2020
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft een nieuw tracébesluit voor de aanpassing van…
Lees verder »