Rotterdam verleent vergunningen aan zes deelvervoerders

dinsdag 11 februari 2020
timer 2 min
De gemeente Rotterdam heeft vergunningen verleend aan de actieve aanbieders van deelvervoer. Ook wordt een nieuwe aanbieder actief. In totaal hebben nu zes vervoerders een vergunning.

Deze aanbieders zijn nu: Felyx, GoSharing, Donkey Republic, Mobike, Jump en Check. Die laatste partij is net nieuw in de stad en biedt, net zoals GoSharing, 400 elektrische scooters aan. In totaal biedt Rotterdam nu ruimte voor 6500 deelvoertuigen: 3000 fietsen, 2000 brom- en snorfietsen, 1000 elektrische steps en 500 bakfietsen en andere vormen van deelvervoer.

Wildgroei

Sinds 1 januari geldt een vergunningsplicht om ervoor te zorgen dat het aantal deelfietsen en deelscooters op straat aansluit op het aantal gebruikers. De vergunning moet eraan bijdragen dat er geen wildgroei aan deelvervoer ontstaat op straat.


Bovendien is dankzij de vergunnning handhaving nu ook mogelijk, laat woordvoerder Theo Breimer van de gemeente Rotterdam weten. “In het verleden had het Chinese oBike zomaar 2500 deelfietsen in onze binnenstad neergezet. Nadat ze failliet ging stonden de fietsen nog langere tijd verspreid door de stad. Inmiddels zijn ze netjes opgeruimd. Maar met de vergunningen die we nu hebben verleend, kunnen we sneller handhaven bij overlast.”


Eén van de voorwaarden in de vergunningen is, dat de fietsen minimaal twee keer per etmaal in beweging moeten zijn. “Zolang de fietsen in beweging zijn, nemen ze ook minder fietsenstallingen in gebruik”, verduidelijkt Breimer.


Lees ook: Meer en afwijkende fietsenstallingen op Rotterdam Centraal