ROVER: meer aandacht OV Bollenstreek

dinsdag 5 juli 2011
timer 3 min
ROVER: meer aandacht OV Bollenstreek Reizigersvereniging ROVER Haarlem vraagt Gedeputeerde Post van Noord-Holland om meer aandacht voor het openbaar vervoer in de Bollenstreek. Dat is al jaren onder de maat, aldus de vereniging. 
ROVER: meer aandacht OV Bollenstreek



Aanleiding voor de brief is de nieuw aan te leggen verbindingsweg tussen de N205 en N206 bij Bennebroek. ROVER is van mening dat uitbreiding van openbaar vervoer een betere oplossing is.

Onvoldoende reismogelijkheden


De historisch ontstane noord-zuid verbindingen zoals de spoorlijn Haarlem-Leiden en de parallel daaraan lopende busverbindingen bieden onvoldoende reismogelijkheden: Hillegom is de enige plaats met een station. Alle andere plaatsen zoals Hillegom, Bennebroek, Vogelenzang, Lisse moeten het doen met buslijn 50/51 en 90. Deze noord-zuid lijnen zijn echter boemeltjes.

Slechtere reistijd door rotondes


Elders zijn er op drukke trajecten busstroken aangelegd, en krijgen bussen sneller groen bij verkeerslichten. In de Bollenstreek moet je dit met een kaarsje zoeken. Ook bij de recente reconstructie van de Herenweg (N208), zijn geen verbeteringen voor het openbaar vervoer gerealiseerd. Door rotondes is de reistijd juist slechter geworden. Op de steeds belangrijker wordende oost-west verbindingen is er geen concurrerend aanbod. Inwoners van de Bollenstreek willen naar Hoofddorp-Beukenhorst, Schiphol(-Rijk) en Amsterdam-Zuid om te werken, maar de reistijden per OV zijn meestal een uur of meer. Logisch dat men de auto neemt, met luchtvervuiling, CO2-uitstoot en filevorming tot gevolg, aldus Rover. Het enige lichtpuntje is de aanleg van station Sassenheim door de provincie Zuid-Holland als onderdeel van hun OV-programma \"Stedenbaan\".

Integraal vervoerskundig plan


Rover wil dat het openbaar vervoer in de Bollenstreek de volle aandacht krijgt. En breder te kijken dan alleen verkeerskundige oplossingen zoals de verbindingsweg N205-N206. Deze tijd vraagt om een integraal vervoerskundig plan, waar het openbaar vervoer een belangrijk onderdeel van is.

Investeren


Bovendien wil de organisatie investeren in het openbaar vervoer in de Bollenstreek, bijvoorbeeld door:
– open van extra stations, zoals Vogelenzang (icm woningbouw).
– ontsluiten van het buiten het dorp gelegen station Hillegom met een buslijn.
– grondig versnellen van bestaande buslijnen door busstroken en voorrang bij verkeerslichten zodat deze Rnet-kwaliteit krijgen.
– doortrekken van de Zuidtangent vanuit Nieuw-Vennep naar de Bollenstreek.

Potentie


Enkele jaren geleden verscheen er een visie van het ministerie van VROM op de Haarlemmermeer waarin een nieuwe oost-west spoorlijn was voorzien tussen de bestaande spoorlijnen in Haarlemmermeer en Bollenstreek. Dit idee voor een oost-west spoorlijn geeft aan dat er potentie is voor goed OV op de oost-west verbindingen. Het realiseren van een eerste grote slag door meer stations en goede buslijnen met Rnet kwaliteit, zou veel meer kunnen bijdragen aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de Bollenstreek.

Bron: Volnieuws

Terug naar overzicht nieuws >>>