's-Hertogenbosch Fietsstad 2011

donderdag 17 november 2011
timer 3 min
De Fietsersbond reikt vandaag, 17 november 2011, de eretitel Fietsstad 2011 uit aan de gemeente 's-Hertogenbosch. De onafhankelijke jury was unaniem onder de indruk van de inspanningen van de gemeente 's-Hertogenbosch om het fietsen een impuls te geven
's-Hertogenbosch Fietsstad 2011Genomineerd waren de gemeenten 's-Hertogenbosch, Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp. De onafhankelijke jury was unaniem onder de indruk van de inspanningen van de gemeente 's-Hertogenbosch om het fietsen een impuls te geven. “ 's-Hertogenbosch heeft de afgelopen jaren in korte tijd met heel veel energie, ambitie, creativiteit en geld het fietsen een enorme stimulans gegeven. Dat is bijzonder knap voor een stad in Zuid-Nederland waar het fietsgebruik lager is dan in de rest van Nederland,” aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. Ook het feit dat de gemeente erin geslaagd is, de fietsvoorzieningen in de historische binnenstad te integreren, oogstte veel lof van de jury. De Fietsersbond had de jury dit jaar gevraagd speciaal te kijken naar de schoolomgeving en naar de fietsroutes ernaar toe. Om te zorgen dat mensen van alle leeftijden veilig en plezierig kunnen fietsen, beoordeelde de Fietsersbond ook de fietsroutes naar belangrijke bestemmingen zoals winkelcentra, sportaccommodaties en andere belangrijke bestemmingen. Daarnaast werden de fietsparkeervoorzieningen en fietspromotie beoordeeld.
Op de website www.fietsstad2011.nl konden fietsers hun mening geven over de nominaties. Jury en Fietsersbond komen vandaag om 10.30 uur naar 's-Hertogenbosch om de gemeente te feliciteren.

Fietsende jeugd


De Fietsersbond vindt het belangrijk dat kinderen in hun vertrouwde omgeving op weg naar school ervaring met het fietsen en het verkeer opdoen. Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. In vergelijking met andere landen zijn ze daarom al vroeg zelfstandig mobiel en bovendien is fietsen gezond en leuk. Wel neemt het fietsgebruik onder kinderen af. Dat is voor de Fietsersbond des te meer reden om zich in te zetten voor veilige en plezierige routes voor de jeugd, zodat zij gestimuleerd worden om te gaan of te blijven fietsen. “De jeugd heeft de toekomst, klinkt als een dooddoener, maar is in dit geval heel belangrijk. Kinderen die niet met de fiets opgroeien, zullen als ze groot zijn ook niet gaan fietsen. Daarnaast is het voor kinderen ontzettend belangrijk dat ze voldoende bewegen. Kinderen hebben steeds vaker last van obesitas, diabetes en andere aandoeningen die door bewegingsarmoede worden veroorzaakt. Een dagelijks ritje op en neer naar school kan het verschil maken, “ aldus Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond.” Uit eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek dat gemeenten met goede fietsvoorzieningen een hoger fietsgebruik hebben. Ook onder groepen die elders minder vaak fietsen, zoals ouderen, nieuwe Nederlanders en kinderen. Tevens blijkt uit dat onderzoek dat een hoger fietsgebruik een gunstige invloed heeft op de verkeersveiligheid.
 


Directeur GGD Nederland voorzitter jury


De onafhankelijke jury bestond uit deskundigen uit diverse maatschappelijke disciplines. Voorzitter is Laurent de Vries, directeur GGD Nederland. De andere juryleden zijn Petrouschka Werther, hoofd regionale mobiliteit van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Bert Jan Kollmer, directeur Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde en Willem Hermans, stedenbouwkundige TU Delft.
 


Het doel van de Fietsstadverkiezing


De Fietsersbond organiseerde voor de vierde keer de Fietsstadverkiezing. Het is een positieve verkiezing, die gericht is op het tonen van de sterke kanten van de gemeenten. De goede voorbeelden kunnen andere gemeenten inspireren en stimuleren.

Terug naar overzicht nieuws >>>

</

 

Lees verder

Een mooi visitekaartje voor Wolvega

25 sep om 08:04 uur
Het stationsgebied in het Friese Wolvega was voorheen vooral op een verkeerskundige manier ingericht. Een weg…
Lees verder »

Rotterdam start experiment Veilige Schoolomgeving

15 sep om 14:55 uur
Om het veiliger voor kinderen te maken in de buurt van hun basisschool, start Rotterdam het verkeersexperiment…
Lees verder »

De kracht van verbinden

15 sep om 10:23 uur
Programmamanager voetgangersbeleid voor IenW en coördinator Platform Ruimte voor Lopen , Filip van As vertelt over…
Lees verder »

Nationale Omgevingsvisie geeft meer ruimte aan Rijksoverheid

14 sep om 11:29 uur
De Nationale Omgevingsvisie is toegezonden aan de Tweede Kamer. De Nationale Omgevingsvisie, kortweg NOVI, geeft…
Lees verder »

N381 in Drenthe voorzien van strakke reflectielijnen

10 sep om 13:08 uur
Bij het Drentse dorp Zweeloo heeft Triflex, in opdracht van provincie Drenthe en in samenwerking met Van Velsen…
Lees verder »

Aanleg Haagse Rotterdamsebaan gaat laatste fase in

7 sep om 10:25 uur
De Haagse Rotterdamsebaan, waarvan de Victorie Boogie Woogietunnel een groot deel uitmaakt, nadert zijn voltooiing…
Lees verder »

Voorbereidend werk A4 Haaglanden-N14 van start

1 sep om 09:52 uur
De komende vier jaar voeren Arcadis en Witteveen+Bos, in opdracht van Rijkswaterstaat, de voorbereidende…
Lees verder »

Australische stad krijgt brug van Nederlandse makelij

31 aug om 10:32 uur
De Australische stad Perth krijgt een fiets- en voetgangersbrug van Nederlandse makelij. Ontwerp- en…
Lees verder »