Shell en VVN starten opnieuw fietshelmenproject

maandag 27 januari 2014
timer 3 min
VVN en Shell werken nauw samen op het gebied van verkeersveiligheid. In dit partnerschap zijn een aantal initiatieven in het leven geroepen met als doel kinderen vertrouwd te maken met verkeersregels.

Shell en VVN starten opnieuw fietshelmenproject

Mobiele Verkeersplein


De afgelopen 2,5 jaar is met veel succes het Mobiele Verkeersplein uitgerold. Dit is een mobiel realistisch verkeersplein met verkeersborden en verkeerslichten dat iedere dag op een andere locatie in Nederland staat. Inmiddels hebben ongeveer 50.000 kinderen van zo’n 450 verschillende basisscholen van dit plein gebruik gemaakt. Wij willen dat kinderen veel verkeerservaring en fietservaring opdoen, omdat er een moment komt dat ze zelfstandig op de fiets grote afstanden moeten gaan afleggen. Dat vraagt om een goede voorbereiding.

Fietshelmen campagne


Een ander gezamenlijk initiatief is de fietshelmen campagne wat in combinatie met het verkeersplein op acht basisscholen is uitgerold. Deze ‘Helm op je Hoofd’ campagne is gebaseerd op een onderzoek bij jonge kinderen uit de groepen 3 en 4. Tijdens een interactieve workshop worden gratis fietshelm hebben uitgereikt. Uit deze pilot blijkt dat er een stijging van 44% in het dragen van een fietshelm gerealiseerd is. Ook vond 40% de fietshelm aanzienlijk cooler dan in de periode voor de pilot. Dit is belangrijk want het gaat er natuurlijk om dat jonge kinderen, gesteund door hun ouders, er uiteindelijk zelf voor kiezen om de helm ook daadwerkelijk te dragen. In april 2014 maken VVN en Shell de resultaten van het pilotproject bekend.

Tips


Enkele tips die VVN en Shell samen geven ten aanzien van de fietshelm voor jonge kinderen. Let bij het kiezen van een fietshelm goed op:

1) Past precies!


Meet je hoofd een beetje boven de wenkbrauwen. In de helm staat een maat, die moet precies hetzelfde zijn als de omtrek van je hoofd.

2) Gemakkelijk te verstellen

Je helm moet stevig zitten, maar niet te strak. Als je de helm op hebt, moet je met je vinger tussen helm en hoofd kunnen. Met goede verstelbandjes kun je dat gemakkelijk instellen.

3) Belangrijk: slapen

De fietshelm moet niet alleen de bovenkant van je hoofd beschermen, maar ook je slapen en je voorhoofd en de achterkant van je hoofd.

4) Val = nieuwe kopen!

Als je met je helm bent gevallen, moet je een nieuwe kopen. Geen smoesjes, niet kijken naar barsten en nog even mee doorfietsen, altijd een nieuwe.

Relevante links:


http://www.verkeerspleinen.nl/nl/application#page_helmets
http://www.verkeerspleinen.nl/nl/application#page_videos