Slimme pakketkluizen in provincie Zuid-Holland

woensdag 18 maart 2020
timer 4 min
Busreizigers op Goeree-Overflakkee en in Nissewaard kunnen voortaan hun postpakketjes af laten leveren en ophalen bij hun halte. De provincie Zuid-Holland is samen met het bedrijf EVAnet een innovatieve proef begonnen met drie wanden met pakketkluizen. Als het experiment slaagt bestaat de mogelijkheid dat het concept bij meer haltes wordt toegepast. Goeree Overflakkee heeft sinds 3 maart de eerste pakketkluis van EVAnet bij de R-net halte P+R Den Bommel langs de N59. Eerder zijn er twee slimme pakketkluizen geplaatst in de gemeente Nissewaard. Deze slimme pakketkluizen worden gebruikt voor het afleveren en ophalen van pakketjes vlakbij een bushalte. Dit gaat zorgen voor een fors aantal verminderde kilometers en minder hinder van bestelbussen in woonkernen, zo blijkt uit een quick scan van mobiliteitsadviesbureau Goudappel Coffeng en EVAnet in opdracht van de Provincie Zuid-Holland.
Voor deze scan is met behulp van data-analyse gekeken naar de potentie van de bushalte als ‘nanohub’ en naar wat dit betekent voor de dekkingsgraad in de provincie Zuid-Holland. Hiermee kan de impact op het aantal verreden kilometers en de besparing op CO2 worden bepaald. Onderzoeker Nick Juffermans van Goudappel Coffeng: “De potentie is vastgesteld op basis van diverse factoren, zoals nabijheid van veilige laad- en losruimte, aantal inwoners in de directe omgeving en aantal in- en uitstappers op de bushalte. De bushaltes zijn exact benoemd, zonder daarbij een exacte locatie voor een nanohub met pakketkluizen toe te wijzen. Het is aan de lokale overheden en EVAnet om de uiteindelijke plek van de kluis vast te stellen.“

Voordeel voor bijna 3 miljoen inwoners

Met deze scan is te benoemen op welke bushaltes binnen een gemeente in Zuid-Holland kluizen toepasbaar zijn (1250 van de 7460 bushaltes zijn hiervoor geschikt naast 133 slimme pakketkluizen op centrale locaties) en voor hoeveel direct omwonenden deze in potentie toegankelijk is: 82% van de inwoners van de provincie (bijna 3 miljoen inwoners) heeft in de toekomst een pakketkluis op maximaal 500 meter van huis.

Goeree Overflakkee

Uit de quickscan blijkt dat er na de eerste slimme pakketkluis op Goeree-Overflakkee kansen zijn voor nog eens 19 pakketkluizen bij bestaande bushaltes en 6 pakketkluizen op centrale plekken op het eiland. “Hiermee heeft in de toekomst naar verwachting 79% van de bewoners een pakketkluis op maximaal 500 meter van het eigen huis,” geeft Nick Juffermans aan.
 

Zelf ophalen, minder last

EVAnet is een bedrijf dat meedoet aan het ‘Startup in Residence’-programma van de provincie. Dit programma verbindt startups met sociale uitdagingen zoals schoon binnenstedelijk vervoer en het verwijderen van zwerfafval. EVAnet is gekozen omdat zij duurzaamheid aan bereikbaarheid koppelt om zo de CO2-uistoot te verminderen. Het is de bedoeling dat de eindgebruiker standaardpakketten zelf ophaalt bij een slimme (gekoelde) pakketkluis, op loopafstand van huis of op een bushalte. Via het platform Izipack worden webshops eenvoudig gekoppeld aan lokale netwerken waarbij de consument met de app zelf bepaalt waar en wanneer iets wordt bezorgd. Izipack is voor de consument ‘de virtuele voordeur’ en dus voor (online) retailers van groot belang. Bij het afrekenen van de bestelling in de webshop maak je nog geen keuze waar je het pakketje wilt ontvangen maar alle bestellingen worden eerst bezorgd bij een lokale hub. Daarna bepaal je zélf of het direct in een slimme pakketkluis wordt geleverd, of gebundeld op een avond naar eigen keuze thuis geleverd wordt. Zo hoef je niet met 10 netwerken en busjes de wijk in, maar kun je volstaan met één lokale hubpartij die standaardpakketten en boodschappen in een slimme (gekoelde) pakketkluis stopt. Woonkernen hebben op deze wijze veel minder last van bestelbusjes.

De eerste pakketkluizen staan nu langs de N59 bij P+R Den Bommel en in Spijkenisse, bij de bushaltes Halfweg en De Drie Werelden. Het experiment duurt ongeveer acht maanden. Als blijkt dat de nieuwe service aanslaat onder reizigers wordt het aantal pakketkluizen verder uitgebreid.

Foto: EVANet